Savanții polonezi au descoperit o alternativă avionului

  • 11 Februarie 2016 17:02
Savanții polonezi au descoperit o alternativă avionului

Un grup de savanți polonezi de la Institutul Politehnic din Varșovia au dezvoltat proiectul unui mijloc de transport super rapid cu denumirea de “Hyperloop”.

Acesta ar putea asigura deplasarea pasagerilor de la Cracovia la Gdansk (570 km) în doar 35 de minute, adică de opt ori mai repede decât cu actualul tren cu tracțiune electrică. După părerea savanților realizarea acestui proiect în timpul apropiat, cu forțe proprii poloneze, este și eminentă, și posibilă.

“Hyperloop” reprezintă o capsulă cu forme apropiate unui avion, care va “zbura” în interiorul unui tub din care va fi evacuat aerul, fiind asigurată o presiune mică, asemănătoare celei de la înălțimea de 10 mii de metri, la care, de regulă, zboară avionale. Aceasta va scădea foarte mult forța de rezistență a aerului și va permite deplasarea cu o viteză de până la 1000 de km/oră.

În prezent, la proiectare se lucrează cu forțele a 25 de ingineri, în special de la Institutul Politehnic din Varșovia și de la Universitatea Politehnică din Wroclaw. După finalizarea unei machete la scara de 1:24 se va trece la realizarea unui tub și a unei capsule de probă în marime naturală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău