S-au reluat negocierile ruso-ucrainene. Negociator ucrainean: „Se desfășoară în acest moment o discuție foarte dură între părți”

  • 15 Martie 2022 15:45
S-au reluat negocierile ruso-ucrainene. Negociator ucrainean: „Se desfășoară în acest moment o discuție foarte dură între părți”

Delegațiile rusă și ucraineană au reluat marți prin videoconferință negocierile în încercarea de a găsi un acord care să pună capăt războiului declanșat după invazia Rusiei în Ucraina.

''Se desfășoară în acest moment o discuție foarte dură între părți'', a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit agenției Ukrinform, citată de EFE, potrivit Agerpres.

În acest timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a reiterat la o conferință de presă că obiectivul negocierilor este asigurarea unui statut de neutralitate pentru Ucraina. ''Negocierile în desfășurare au ca obiectiv asigurarea statutului militar neutru al Ucrainei în contextul garanțiilor de securitate pentru toți participanții la acest proces, împreună cu demilitarizarea Ucrainei, astfel încât nicio amenințare pentru Rusia să nu provină de pe teritoriul său'', a adăugat Lavrov.

Kievul a transmis luni că va cere din nou Moscovei la aceste negocieri un armistițiu imediat și retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de președintele rus Vladimir Putin.

''Trebuie să rezistăm și să luptăm pentru a câștiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanții de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Și pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile'', a declarat luni într-un mesaj video președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Omologul său rus Vladimir Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău