Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea intra în componența municipiul Chișinău

  • 12 Aprilie 10:20
Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea intra în componența municipiul Chișinău

Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea intra în componența municipiul Chișinău, fiind prima localitate care aplică amalgamarea teritorială voluntară. Locuitorii din Floreni vor să profite de acest mecanism aprobat de Guvern în luna noiembrie a anului trecut și să treacă în subordinea administrativă a orașului Sângera, suburbie a capitalei. Oamenii spun că sunt nevoiți să cheltuie mai mult timp și bani pentru a ajunge la spital, la judecătorie sau la alte instituții publice din Anenii Noi. „Problema cea mare este lipsa transportului”, afirmă localnicii.

Comisia Electorală Centrală a anunțat marți că a verificat listele cu semnături depuse de grupul de inițiativă din satul Floreni, iar cerințele legale au fost întrunite, informează Jurnal.md.

„Suntem un sat sub raza Chișinăului, dar toate deciziile se iau la Anenii Noi. Pentru noi este foarte complicat, pentru că până în oraș nu este atât de mult. Toate problemele le rezolvăm la Chișinău, rar care merge la Anenii Noi. Nu zic, lumea care pleacă la spital se duce și la Aneni, dar majoritatea mergem în oraș. Toate problemele le rezolvăm la Chișinău”, a spus Mariana Toma, membru al grupului de inițiativă.

„Inițiativa a venit de la cetățeni. Dar istoric, Floreni a fost cândva în componența Chișinăului și oamenii nu au înțeles de ce ei au fost scoși din componența lui. Noi suntem la o margine de raion, care nu ne permite să avem foarte multe beneficii care ni le oferă municipiul care este sub coastă”, a declarat primarul satului Floreni, Ruslan Crețu.

Și locuitorii din Sângera susțin amalgamarea voluntară și spun că oamenilor din Floreni le va fi mai ușor să beneficieze de servicii în municipiul Chișinău.

Pe de altă parte, primarul orașului Sângera spune că acum nu este momentul potrivit pentru a demara procedura de amalgamare nici cu satul Floreni, nici cu vreo altă localitate

„Noi suntem interesați ca procesul de amalgamare, dacă eventual va avea loc, să aducă beneficii nu doar unei localități, dar să aducă beneficii și orașului Sângera, și satelor Dobrogea și Revaca”, a spus primarul orașului Sângera, Valeriu Popa.

Potrivit deciziei favorabile a CEC-ului privind solicitarea de amalgamare, urmează să fie stabilit grupul de lucru din cele două localități - Floreni și Sângera. Grupul de inițiativă a colectat peste 1600 de semnături ale locuitorilor din Floreni. În sat sunt peste 3800 de oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău