Șase persoane, printre care vameși și brokeri vamali, bănuite de corupere pasivă

  • 03 Mai 2017 07:19
Șase persoane, printre care vameși și brokeri vamali, bănuite de corupere pasivă

Un angajat al Postului vamal intern (PVI) din cadrul Biroului vamal Chișinău și 5 brokeri vamali sunt bănuiți de corupere pasivă și organizarea unei scheme de estorcare a banilor de la agenți economici.

Este vorba despre perceperea sistematică de la reprezentanții agenților economici, ce vămuiesc marfa plasată în regim de import la PVI Industrială, a mijloacelor financiare sub formă de taxă de protecție pentru urgentarea procedurilor vamale, neefectuarea verificării fizice a mărfurilor importate și/sau pentru atribuirea unor poziții tarifare eronate la clasificarea mărfurilor declarate, favorabile importatorilor.

În cadrul procesului penal s-a stabilit că, pentru inițierea, în regim de urgență, a procedurilor de vămuire a mărfurilor plasate în regim de import, angajații PVI Industrială percepeau taxe de 200 - 500 lei; pentru neefectuarea verificării fizice a mărfurilor importate - între 150 și 500 euro, iar pentru aplicarea unui tratament tarifar preferențial sau favorabil agenților economici, prin atribuirea unor poziții tarifare eronate la clasificarea mărfurilor declarate, până la 3 000 euro. Potrivit datelor anchetei, în majoritatea cazurilor, mijloacele bănești erau pretinse și acceptate prin intermediul brokerilor vamali.

Astăzi, CNA și procurorii anticorupție au efectuat 12 percheziții la mai multe adrese care au vizat brokeri vamali, angajați ai Postului vamal intern nr. 3 Industrială din cadrul Biroului vamal Chișinău și agenți economici. Procurorii au căutat documente și obiecte ce au relevanță pentru cauza penală, înscrisuri de ciornă, ce conțin informații referitor la bunurile, favorurile, serviciile și mijloacele financiare acordate sub forma „taxei de protecție" inspectorilor vamali, alte documente și înscrisuri ce reflectă caracterul fraudulos al acțiunilor brokerilor vamali, blanchete ale actelor oficiale, ștampile, clișee de ștampile, suspecte a fi falsificate, dispozitive de procesare a informației (calculatoare, PC-tablete, telefoane mobile, etc.)

În acest dosar, ofițerii CNA au audiat în calitate de bănuit 6 persoane, toate fiind cercetate în stare de libertate. Pentru comiterea acestei infracțiuni, legislația în vigoare prevede până la 10 ani de închisoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău