Șase organizații vor promova îmbătrânirea activă cu granturi oferite de stat

  • 18 Iunie 2020 08:25
Șase organizații vor promova îmbătrânirea activă cu granturi oferite de stat

Șase organizații nonguvernamentale, din 23 participante la concurs, au fost desemnate câștigătoare ale Programului de Granturi mici, ediția 2020, dedicat susținerii și promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova. Durata implementării proiectelor este de patru luni, iar suma totală oferită este de peste 283 de mii de lei, bani acordați din bugetul de stat.

Alexandra Socol, directoarea executivă a Asociației Obșteați ,,Andromeda”, din  comuna Țareuca, raionul Rezina, una din organizațiile câștigătoare, a declarat pentru IPN că asociația, cu banii obținuți,  36 de mii de lei, intenționează să promoveze meșteșugurile populare: țesutul covoarelor și olăritul. Alexandra Socol spune că persoanele în etate din comuna Țareuca sunt active, există chiar și un grup de inițiativă numit „De la inimă la inimă”. Acest grup de voluntari se implică activ în viața comunității, în susținerea persoanelor în etate, comunică cu semenii, le măsoară tensiunea arterială, participă la dezbateri publice. Majoritatea persoanelor voluntare sunt femei și au peste 60 de ani.

„Pentru că rămân singuri este nevoie ca și ei să se implice și să se simtă apreciați, de aceea ei ajută pe cei care sunt în dificultate sau situații de risc, persoane țintuite la pat. Este necesar ca ei să fie utili pentru societate, au o experiență bogată de viață, au o experiență bogată de activități, mulți dintre ei fiind meșteri populari. Printre voluntari se regăsesc și tineri, astfel are loc comunicarea între generați. Asociația numără 30 de membri.

 

Solicitată de IPN, fondatoarea Fundației Filantropice „Open Gates”, Natalia Grigorjevschi-Braga, din municipiul Chișinău, a declarat că își propune, cu ajutorul grantului, implicarea a zece vârstnici din raioane în câmpul de muncă, crearea mediului de comunicare inter-generaționale, dar și îmbunătățirea stării psiho-emoționale, prin crearea atelierelor de cusut în cadrul centrelor de plasament temporar.

Este foarte important să scoatem pensionarii, lumea în etate, din izolarea aceasta de comunicare în primul rând. Cum ei ajung la pensie, neavând locuri de muncă, trăiesc cu sentimentul că nu sunt utili. Noi vrem să le oferim posibilitatea să-și aplice cunoștințele profesionale în comunicarea cu copiii, inclusiv copiii din centre de plasament. Este și o oportunitate pentru ei să facă un ban în plus.

Vârstnicii sunt activi, se implică în programele de îmbătrânire activă, întrucât, spune Natalia Grigorjevschi-Braga, pentru că persoanele în etate vor să fie utile social dar și factorul financiar are un rol important. Există o mare legătură între viața activă a vârstnicilor și sănătatea emoțională deoarece ei „se simt bine în suflet doar dacă sunt utili”.

 

Au mai câștigat granturi: Asociația Obștească Asociația Culturală ,,Veselia” din municipiul Chișinău, Asociația Obștească ,,Ecologie pentru Sănătate”, din municipiul Ungheni, Asociația Obștească ,,Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călărași și Asociația Obștească ,,Nufărul” din orașul Rezina.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat ediția IV a Programul de Granturi mici, dedicat susținerii și promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova, în luna ianuarie curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău