Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc, care va fi lansat la bordul unei rachete SpaceX

  • 18 August 2022 13:53
Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc, care va fi lansat la bordul unei rachete SpaceX

Șase adolescenți din București, cinci băieți și o fată (cu vârste între 15 și 18 ani), au muncit intens pentru a crea un mini-satelit. Lansarea satelitului este programată pentru anul viitor, cu o rachetă Falcon 9, scrie descopera.ro.

Șase elevi de la International Computer High School din București au creat proiectul ROM-2, al doilea satelit românesc. Obiectul micuț va merge într-o misiune specială, aceea de a captura imagini cu Pământul.

Lansarea lui ROM-2 este programată pentru 2023, cu o rachetă Falcon 9, într-o misiune de tip rideshare cu Alba Orbital (companie producătoare de mini-sateliți/ pocketqubes din Scoția).

Satelitul va fi lansat cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX

Satelitul pocketqube creat de elevii români are 5x5x5cm, o cameră de doi megapixeli și cântărește 250 de grame. Acesta a primit numele „Space Sparrow”.

Echipa de elevi români va merge în Glasgow pentru a integra micul satelit în rachetă, iar aceasta va fi apoi transportată la SpaceX pentru pregătirea lansării în 2023.

„E inspirațional de-a dreptul să vezi elevi de 15 ani care să aibă ambiție și inițiativă pentru a-și lansa propriul obiect spațial”, declară Tom Walkinshaw, CEO și fondator al Alba Orbital, conform site-ului oficial al companiei.

Cât de multă tehnologie poți integra în aceste mici cuburi?

„Atunci când am început să fiu interesat de nano și sateliți mici, acum mai bine de trei ani, am știut din start că trebuie să trimit și eu unul creat de mine cândva. La început eram impresionat de cât de multă tehnologie poți integra în aceste mici cuburi”, spune Filip Buscu, liderul misiunii.

„PockerQubes oferă oportunități fantastice pentru educația STEM, întrucât barierele financiare în accesarea Spațiului au devenit mai mici”, mai spune șeful Alba Orbital.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău