Sărăcia în rândul copiilor și impactul invaziei ruse, principalele provocări privind drepturile omului în UE în 2022 (raport)

  • 08 Iunie 2023 11:48
Sărăcia în rândul copiilor și impactul invaziei ruse, principalele provocări privind drepturile omului în UE în 2022 (raport)

Efectele invaziei ruse din Ucraina, cu sosirea a milioane de refugiați, dar și creșterea sărăciei în rândul copiilor sunt două dintre principalele provocări privind drepturile omului cu care s-a confruntat Uniunea Europeană în 2022, potrivit unui raport publicat joi, transmite Agerpres.

Raportul notează de asemenea că pandemia de coronavirus a avut între altele ca efect creșterea riscului de excluziune socială sau sărăcie în rândul copiilor, precum și că în 2021 România a fost statul comunitar cu cea mai ridicată rată a sărăciei în rândul copiilor.

"Încă o dată, Europa s-a confruntat cu un nou an de tulburări și convulsii extraordinare. În 2022, Rusia a invadat Ucraina, declanșând evenimente și suferințe pe care Europa spera să nu le mai experimenteze niciodată", afirmă Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) într-un rezumat al situației de anul trecut.

Raportul arată că, din cele 8 milioane de persoane care au fugit din Ucraina în fața atacului rus, aproximativ 4 milioane au primit protecție temporară, care le garantează o serie largă de drepturi și beneficii.

FRA reamintește însă că au fost înregistrate cazuri de discriminare împotriva țiganilor ucraineni sau a cetățenilor altor țări care au fugit din această țară în UE.

În plus, faptul că mulți doresc să rămână pe teritoriul european sau sunt nehotărâți dacă vor face acest lucru impune, potrivit FRA, stabilirea de măsuri pe termen lung legat de locuințe, angajare sau educație.

Agenția notează și că majoritatea refugiaților sunt femei care se ocupă de copii sau rude în vârstă și, prin urmare, au nevoie de mai mult sprijin.

Principalele modalități de a ajuta aceste "victime nevinovate ale agresiunii ruse în Ucraina", așa cum sunt definite de FRA, sunt să li se ofere cazare sigură și la prețuri accesibile și locuri de muncă adecvate, să-și poată integra copiii în școli sau centre de zi și să se ofere adăpost victimelor violenței și exploatării sexuale.

FRA avertizează, de asemenea, că numărul copiilor expuși riscului de sărăcie și excluziune socială a continuat să crească în 2022, deoarece prețurile ridicate la energie și inflația au pus o povară suplimentară asupra gospodăriilor.

În raportul său, FRA subliniază că, în ultimii ani, Uniunea Europeană a întreprins mai mulți pași importanți pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, în special prin Garanția europeană pentru copii, care are ca scop "prevenirea și combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului efectiv pentru copiii în necesitate la un set de servicii cheie".

În ciuda faptului că numărul minorilor expuși riscului de excluziune socială sau de sărăcie a scăzut până în 2019, acest risc a crescut ulterior de la 22,8% la 24% în 2020 și 24,4% în 2021, din cauza efectelor pandemiei de covid, subliniază raportul.

FRA amintește că în 2021, România a fost statul din UE cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor, cu 41,5%, urmată de Spania, cu 33,4%. Cea mai scăzută rată din cei 27 de parteneri comunitari a fost înregistrată în Slovenia, cu 11%.

"Copiii care trăiesc în sărăcie au mai puține șanse să se descurce bine la școală, să aibă o sănătate bună și să își dezvolte potențialul maxim în viitor. Este ceva ce nu putem accepta", susține FRA.

Discursul instigator la ură, mai ales online, a continuat să reprezinte o altă problemă majoră în ultimul an, în mare parte legat tot de invazia rusă din Ucraina.

FRA critică faptul că doar jumătate din statele Uniunii Europene au planuri de acțiune împotriva rasismului.

Totodată, agenția UE consideră că este necesară o protecție mai puternică a drepturilor fundamentale ca urmare a progresului rapid al tehnologiilor și al inteligenței artificiale

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:1,03 m/s
Sat
7
Sun
7
Mon
6
Tue
4
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău