Șapte universități și șase colegii din Rep. Moldova vor primi un suport financiar în valoare de 14,3 milioane de euro din partea Băncii Mondiale

  • 23 Noiembrie 2023 14:41
Șapte universități și șase colegii din Rep. Moldova vor primi un suport financiar în valoare de 14,3 milioane de euro din partea Băncii Mondiale

Șapte universități și șase colegii din Rep. Moldova vor primi un suport financiar în valoare de 14,3 milioane de euro din partea Băncii Mondiale pentru a implementa 15 proiecte în domenii de formare profesională, inginerie, noile tehnologii sau medicina veterinară. De aceste investiții vor beneficia peste 35 mii de studenți. Modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ din R. Moldova are drept obiectiv racordarea la sistemul educațional la cerințele pieței forței de muncă, transmite Radio Chișinău.

Implementarea proiectelor va contribui la modernizarea instituțiilor de învățământ, asigurând dotarea laboratoarelor și a centrelor de cercetare, formarea cadrelor didactice și îmbunătățirea programelor de studii, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Proiectul este orientat în primul rând pentru dotări, pe lângă acest proiect, din bugetul de stat noi oferim 21 milioane de lei pentru cămine. Anul viitor din contul  aceluiași proiect, din contul anumitor economii care au fost acumulate noi vom investi în cămine pentru viitorii pedagogi, un cămin la Universitatea de Stat, un cămin la Universitatea Pedagogică, iar aceste 10 milioane de euro vin ca a doua rundă pentru a asigura modernizarea câtorva domenii adiționale, informatică, medicină veterinară, pedagogie”, a spus Dan Perciun.

Proiectele investiționale vizează domenii precum inginerie, tehnologia informației și comunicațiilor, matematică și statistică, științe agricole, medicina veterinară, a specificat prorectorul Universității de Stat din Moldova, Sergiu Corlat.

„Primul și probabil cel mai important proiect este cel care ține de digitalizarea proceselor educaționale. Un obiectiv specific care presupune și modernizarea sistemelor informaționale universitare pentru managementului educației, astfel încât acestea să devină  compatibile, deoarece în contextul pericolelor cibernetice validarea sau verificarea informației este o problema cheie”, a spus Sergiu Corlat.

Proiectul  este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației și Cercetării, în perioada 2020-2025.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău