Șapte primării din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 2,6 milioane de euro din partea UE
-
22 Decembrie 2021 11:40
Șapte primării din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 2,6 milioane de euro în cadrul Inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”, finanțată de Uniunea Europeană și implementată cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite Radio Chișinău.
Contractele au fost semnate în cadrul unei ceremonii festive, la care au participat primarii localităților vizate în proiect, premierul Natalia Gavriliță, reprezentant PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib și Ambasadorul UE la Chișinău.
Jānis Mažeiks a subliniat că tot sprijinul acordat de Uniunea Europeană este îndreptat pentru o viață mai bună pentru cetățenii din Republica Moldova:
„Dezvoltarea economică regională este una din prioritățile principale pentru Uniunea Europeană, inclusiv și din perspectiva cooperării cu țările partenere. Crearea locurilor de muncă la nivel local, generarea de oportunități economice în regiunile Republicii Moldova reprezintă cheia pentru îmbunătățirea nivelului de viață a cetățenilor. Acesta este și motivul pentru care Uniunea Europeană a acordat un sprijin de 2,65 milioane euro în beneficiul cetățenilor din aceste 7 regiuni ale Republicii Moldova”.
De bani europeni vor beneficia primăriile din municipiile Cahul, Ceadâr Lunga și Ungheni, orașele Călărași, Căușeni și Șoldănești, precum și satul Cărpineni din raionul Hîncești. Primarii spun că vor să dezvolte în localitățile lor un climat favorabil pentru afaceri, ca să-i țină acasă pe cetățeni:
„Este un scop ca noi să oprim acasă cetățeanul ca să facă un business și la facilita financiar să nu plece. Noi vrem să implementăm un frigider ceea ce ar ajuta agricultorii la prima etapă ca ei să poată dezvolta acasă la ei”, a spus primarul de la Căușeni Anatolie Donțu.
Noi am participat la inițiativa primarii pentru creșterea economică începând cu anul 2019. Este o inițiativă foarte bună pentru noi pentru că începe cu instruirea angajaților APL, pe urmă cu consolidarea comunității, consolidarea agenților economici și a tuturor celor care vor să participe la dezvoltarea economică a comunității și se termină cu elaborarea planului de dezvoltarea economică locală. Proiectul la Șoldănești - prima parte este construcția unei piețe agro-alimentare regionale, iar altă parte este activități de instruire a producătorilor agricoli, pregătirea lor pentru agricultura ecologică, obținerea finanțărilor ulterioare”, a anunțat primarul de la Șoldănești Alexandru Tinică.
„Acest proiect vine să completeze asistența pentru Cahul la dezvoltarea unei viziuni integrate de dezvoltarea economică. Avem mai multe proiecte care sunt demarate, inclusiv vorbim de sinergia între programele de dezvoltare economică și punem un accent deosebit pe consultanța și suportul proceselor de inovații”, potrivit primarului municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.
Inițiativa „Primarii pentru creștere economică" (2021 - 2024), etapa a doua, este o continuare a inițiativei lansată și finanțată de Uniunea Europeană în 2017 pentru a sprijini primarii și localitățile din țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova.