Șapte persoane, trimise în judecată pentru o presupusă tentativă de omor a lui Vlad Plahotniuc

  • 25 Octombrie 2017 13:43
0%
00:00:00
00:00:00

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanță cauza penală privind tentativa de asasinare a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Cei șapte inculpați sunt acuzați de mai multe crime inclusiv tentativă de omor, procurare și păstrare ilicită a armelor, ședere ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. 

Procuratura și Inspectoratul Național de Investigații au prezentat astăzi probe din dosar, inclusiv interceptări ale discuțiilor dintre membrii grupării, depozițiile unuia dintre aceștia, fotografii cu arme și alte obiecte găsite în timpul perchezițiilor. Procurorul Vitalie Busuioc a declarat că cel care a organizat tentativa de omor este interlopul Grigori Karamalak, care se află în Federația Rusă, fiind vizat în câteva dosare în Republica Moldova. Principalul intermediar era un apropiat al său, care a angajat câteva persoane cunoscute, care, la rândul lor au apelat la serviciile unor executori din Ucraina, inclusiv foști luptători din regiunea de Est a Ucrainei.

Nouă din cele 13 persoane care făceau parte din grupare au depus declarații, unele și-au recunoscut vina, potrivit Procuraturii. Cauza penală expediată în judecată vizează șapte persoane, de asemenea materialele în privința altora vor fi trimise în Ucraina, a declarat Vitalie Busuioc.

„În prezent este expediată cauza penală în privința a 7 persoane și ei toți sunt în stare de arest. Sunt și alte persoane care sunt în stare de arest dar în privința lor nu a fost încă expediată caua în instanța de judecată. În privința anumitor persoane este pregătită o cauză penală pentru a fi expediată în Ucraina.”

Toți inculpații au antecedente penale, unii, anterior fiind condamnați pentru omor, a declarat șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov. El a menționat că pentru pregătirea omorului, membrii grupării au achiziționat  inclusiv 4 aruncătoare de grenade

„Au fost depistate și ridicate are și alte obiecte care urmau a fi folosite pentru săvârșirea atentatului. Respectiv, au fost ridicate 4 aruncătoare de grenade, două pistoale  Cz cu amortizor. De asemenea, în cadrul perchezițiilor din Ucraina a fost ridicat, la fel, un lot impresionant de armament.”

Amintim că 17 persoane au fost reținute la 7 aprilie, dintre care 8 în Republica Moldova și 9 în Ucraina, fiind bănuite că ar fi pus la cale omorul lui Vlad Plahotniuc. Potrivit informațiilor prezentate de anchetă, ar fi intenționat să atace cu aruncătoare de grenade clădirea cu birourile politicianului. Pe de altă parte, unii politicieni și analiști politici nu au exclus că ar fi vorba de un scenariu pus la cale de Vlad Plahotniuc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău