Șapte persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci
-
17 Octombrie 17:35

Șapte persoane au ajuns la spital în ultimele zile după ce s-au intoxicat cu ciuperci culese și consumate în gospodărie. În context, autoritățile trag alarma și recomandă cetățenilor să evite consumul ciupercilor necunoscute sau adunate în condiții nesigure, întrucât poate avea consecințe grave asupra sănătății.
Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, primul caz a fost înregistrat pe 14 octombrie 2025, în orașul Nisporeni, unde două femei – de 61 și 40 de ani, rude între ele, au prezentat simptome severe de intoxicație după ce au mâncat ciuperci preparate acasă. După acordarea primului ajutor de către echipa de urgență, ambele paciente au fost transportate la spital pentru tratament de specialitate.
Al doilea caz s-a produs pe 16 octombrie, în satul Danu, raionul Glodeni, unde cinci membri ai unei familii, trei bărbați cu vârstele de 22, 27 și 60 de ani și două femei de 22 și 43 de ani s-au intoxicat după ce au consumat ciuperci culese din pădure. La câteva ore după masă, aceștia au început să acuze stări de greață, vomă și slăbiciune generală.
Conform CNAMUP, în perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2025, echipele de urgență din întreaga țară au fost solicitate pentru 11 pacienți cu intoxicație cu ciuperci, dintre care 10 au necesitat spitalizare.
Autoritățile atrag atenția că majoritatea cazurilor de intoxicații se înregistrează în mediul rural, unde oamenii continuă să consume ciuperci culese din pădure, fără a le verifica proveniența.
Specialiștii avertizează că semnele intoxicației pot apărea la câteva minute sau chiar la 3–6 ore după consum. Simptomele specifice intoxicației includ grețuri, vărsături, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere și halucinații. Medicii subliniază că intervenția rapidă este esențială pentru salvarea vieții pacienților.