Șapte judecători, înscriși în cursa pentru funcții de conducere la Curtea Supremă de Justiție. Cine sunt aceștia (Anticoruptie)

  • 26 Ianuarie 2021 15:31
Șapte judecători, înscriși în cursa pentru funcții de conducere la Curtea Supremă de Justiție. Cine sunt aceștia (Anticoruptie)

Șase magistrați vor lupta pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Este vorba despre Anatolie Țurcan, Dumitru Mardari, Victor Micu, Liliana Catan, Petru Moraru și Ion Guzun. Cel din urmă candidează și la funcția de vicepreședinte al Colegiului penal al CSJ. La funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ pretinde judecătorul Iurie Bejenaru. O parte din candidați înscriși în competiții fie au fost vizați în anchetele jurnaliștilor de investigație, fie au emis anterior hotărâri controversate sau soldate cu achitarea a sute de mii de euro în cauze pierdute la CEDO, se arată într-un material realizat de Anticoruptie.md.

Potrivit sursei citate, Anatolie Țurcan și-a început cariera de magistrat în 1992, la Judecătoria Ocnița. Doi ani mai târziu a fost transferat la Judecătoria Râșcani din Chișinău. În 2003 a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău, iar în aprilie 2016 - la CSJ. În noiembrie 2013, Țurcan a fost numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit informațiilor Asociației Juriștii pentru drepturile omului, cinci hotărâri ale completului de judecată în componența căruia a participat judecătorul Anatolie Țurcan au fost obiect de examinare la CEDO.

Dumitru Mardari a fost numit judecător în aprilie 1994, la Judecătoria Ciocana, municipiul Chișinău. Între 2002 și 2010 a fost președintele acestei instanțe. În 2014 a fost 

promovat direct la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit informațiilor plasate pe pagina Juriștii pentru drepturile omului o hotărâre a completului de judecată în componența căruia a participat judecătorul Dumitru Mardari a fost obiect de examinare la CtEDO.

Victor Micu a ajuns judecător în 1998. În prezent este membru al Consiliului Superior al Magistraturii, aflat la al doilea mandat. Micu a fost propus pentru primul mandat de fosta Judecătorie Râșcani din municipul Chișinău, acolo fiind magistrat și președinte de instanță. Pentru al doilea mandat în Consiliu a fost propus de colectivul Curții Supreme de Justiție, instanță în care a fost promovat de CSM în iunie 2017, contrar criticilor societății civile și ale 

presei care au semnalat probleme de moralitate în acest caz. 

În iunie 2017, Victor Micu a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiției. Întrebat ce crede despre faptul că va rămâne în CSM reprezentând Curtea Supremă de Justiție, și nu instanțele de fond care l-au delegat în Consiliu, Micu a declarat că nu există nicio incompatibilitate în acest sens.

Victor Micu a ocupat funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în primul său mandat, după care a fost reales în acest post. În iulie 2019, Micu a fost revocat din funcție cu votul a nouă membri CSM.În perioada primului mandat de președinte al CSM al lui Victor Micu, circa 110 judecători au demisionat sau au fost demiși din funcție, iar în privința a circa 40 de judecători și foști magistrați, Consiliul a dispus pornirea urmăririi penale.

În perioada în care Victor Micu a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, în această instanță s-au produs mai multe încălcări grave. În 2009, câțiva magistrați de la Râșcani au participat la examinarea demersurilor de arest în privința protestatarilor din 7 aprilie, iar ședințele de judecată au fost ținute la sediile comisariatelor de poliție.

Victor Micu este beneficiarul unui apartament cumpărat la preț preferențial, într-un bloc construit pentru magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că Victor Micu a fost președinte al Grupului de lucru care a selectat beneficiarii de aparatmente la prețuri preferențiale. „„Domnul Micu a fost ales de către colectivul Judecătoriei ca membru al grupului de lucru nu pentru că este președinte al CSM, ci pentru că este judecător al Judecătoriei sectorului Râșcani. El nu a depus solicitare, a fost propunerea mea, pe care am coordonat-o cu el, l-am întrebat dacă dorește sau nu, pentru că eu știu care este situația, el are două fete”, a declarat Oleg Melniciuc. 

Pentru a decide repartizarea unui apartament lui Victor Micu, grupul de lucru s-a întâlnit într-o ședință separată, la care a examinat o singură chestiune, în lipsa președintelui CSM. „Oleg Melniciuc propune asigurarea posibilității de a contracta un apartament la preț preferențial, care constituie un garant al asigurării integrității și posibilității asigurării pe viitor a celor doi copii cu spațiu locativ, or, conform datelor prezentate, Victor Micu are în proprietate un apartament cu suprafața de 109 metri pătrați și doi copii la întreținere, are o vechime în calitate de judecător mai mare de 16 ani”, se arată în procesul-verbal al ședinței din 27 iulie 2015 a grupului de lucru”, se arată în investigație.

Potrivit informațiilor plasate pe pagina Juriștii pentru drepturile omului o hotărâre a completului de judecată în componența căruia a participat judecătorul Micu Victor a fost obiect de examinare la CEDO.

Citți continuarea pe Anticoruptie.md

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău