Săptămâna viitoare va fi atins pragul epidemic de gripă

  • 05 Februarie 2016 19:22
Săptămâna viitoare va fi atins pragul epidemic de gripă

În cea de-a doua săptămână a lunii februarie, în Republica Moldova ar putea fi atins pragul epidemic de gripă, de peste 300 de îmbolnăviri la o mie de locuitori, au anunțat autoritățile.

Prognozele se bazează pe numărul tot mai mare de îmbolnăviri, de la o săptămână la alta, mai ales că au fost deja înregistrate primele 2 cazuri de deces din cauza gripei. Specialiștii recomandă evitarea locurilor aglomerate și adresarea la medic la primele simptome ale bolii.

Impactul îmbolnăvirilor se apropie deja de pragul epidemic al gripei, fiind la începutul acestei săptămâni de 280 de îmbolnăviri la o mie de locuitori, cu peste 100 de cazuri de gripă semnalate. Datele Centrului Național de Sănătate Publică, ce iau în calcul viteza răspândii, ponderea acoperii cu vaccin și nivelul de rezistență la preparatele antivirale, indică faptul că săptămâna viitoare ar putea fi atins pragul epidemic, a declarat directorul adjunct al instituției, Constantin Spânu.

„E posibil ca săptămâna viitoare să atingem pragul epidemic. Dacă se va păstra pentru 3 săptămâni consecutive, se poate de calificat că suntem în perioada epidemică. Deja pe 50 la sută din tot teritoriul republicii sunt identificate cazuri de gripă. Tulpina dominantă este A H1N1”, a declarat Constantin Spânu.

Specialistul le recomandă cetățenilor să ia măsuri de profilaxie și să se adreseze medicului la primele simptome, pentru a preveni complicațiile, dar și cazurile letale.

„Odată ce persoana demonstrează semne compatibile cu gripa, trebuie să apeleze neapărat la medicul de familie pentru a aprecia starea bolnavului. Diferite suplimente alimentare sau produse care au un efect benefic pot fi folosite suplimentar la tratamentul specific de bază recomandat de medic”, a precizat Constantin Spânu.

Primele cazuri de deces din cauza gripei s-au înregistrat la spitalul raional Telenești. În ambele cazuri, pacientele aveau și alte patologii și s-au adresat târziu la medic, a declarat directorul spitalului, Alexei Bivol.

„Chiar două săptămâni a stat acasă, într-un caz. S-a auto-tratat, nu s-a adresat la asistența medicală. S-a adresat doar în cazul când situația s-a agravat”, a constat Alexei Bivol.

Din cauza gripei, în autonomia Găgăuză s-au închis o școală și o grădiniță. Conform procedurilor, în această perioadă, instituțiile de învățământ trebuie să monitorizeze  în fiecare zi starea de sănătate a copiilor, pentru a preveni răspândirea gripei și a altor infecții respiratorii.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău