Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice, în R.Moldova. „Costul de îngrijire a unei persoane variază de la 10 până la 40 de mii de euro”

  • 12 Noiembrie 2018 13:13
Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice, în R.Moldova. „Costul de îngrijire a unei persoane variază de la 10 până la 40 de mii de euro”

Începând de astăzi, în Rep. Moldova este marcată săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice. Anual, în lume 700 de mii de persoane își pierd viața din cauza bacteriilor rezistente la medicamente. Autoritățile de la Chișinău spun că acum există o tendință de descreștere a utilizării medicamentelor anti-microbiene. 

În Republica Moldova, preparatele anti-microbiene constituie circa 10 la sută din volumul total de medicamente. Specialiștii amintesc despre faptul că rezistența la antibiotice este cauzată de prescrierea irațională a acestor medicamente, dar și de disponibilitatea lor. 

„Consumul antimicrobienelor în anul 2014 constituie doza definită de 17, 7 pentru o mie de locuitori în zi. Tratamentul medicamentos în boli obișnuite precum bronșite, faringite, toxinfecții alimentare cauzate de bacterii, suferă eșec din cauza utilizării iraționale și în exces a antimicrobienilor. Noi nu pledăm ca atunci când vine pacientul cu tuse, ca medicul să prescrie imediat antibiotice, dar medicul e cel care ia decizia, pentru că pacientul ar putea să aibă și febră mare”, a afirmat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Aliona Serbulenco.

În fiecare an, aproape 700 de mii de oameni își pierd viața din cauza rezistenței la antibiotice, iar costurile pentru întreținerea unui astfel de pacient sunt mari. Bacteriile rezistente ar putea provoca „până la 10 milioane de decese către anul 2050”. 

„Peste 1,5 miliarde de euro sunt cheltuiți anual pentru a asigura serviciile de sănătate în tratamentul bolilor cauzate de microorganisme cu rezistența sporită la antibiotice. Costul de îngrijire a unei persoane variază de la 10 până la 40 de mii de euro”, a menționat reprezentanta Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în R. Moldova, Stela Gheorghiță.

În acest an, campania de conștientizare a rezistenței la antibiotice se desfășoară cu genericul „Sănătatea oamenilor, animalelor și a mediului - o singură sănătate pentru toți”. Oamenii ar trebui să fie atenți și la alimentele pe care le consumă, întrucât antibioticele ar putea să se regăsească și în unele produse precum laptele, carnea sau peștele. 

„Oamenii trebuie să știe că ceea ce consumă astăzi este supus unui control riguros, sunt prelevate probe pentru conținuturile de reziduri la antimicrobieni la alimente. Dacă în ultimii 50 de ani, omenirea căuta și inventa antibiotice, acum în laboratoare se realizează probiotice”, a menționat și directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi.

Săptămâna Mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice, se desfășoară între 12 și 18 noiembrie. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău