Săptămâna într-o oră din 3 iulie 2020

  • 03 Iulie 2020 19:35
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Guvernul și-a angajat răspunderea, dar nu și-a mai prezentat proiectele în Parlament

Guvernul și-a asumat miercuri, 01 iulie a.c., răspunderea pe patru proiecte de lege care vizează, în temei, rectificări bugetare. Astfel, cheltuielile vor crește cu aproape 1,3 miliarde de lei, iar veniturile – cu doar aproximativ 50 de milioane, ceea ce înseamnă că deficitul bugetar se va mări cu peste 1,2 miliarde de lei. Opoziția a criticat decizia, mai ales că Parlamentul este funcțional și chiar a invocat elemente de uzurpare a puterii în stat prin această decizie a guvernării. Numai că ședința de joi, 02 iulie a.c., a Parlamentului, la care urmau să aibă loc prezentarea  celor patru proiecte de lege pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, a eșuat, fiind boicotată în semn de protest de toate grupurile parlamentare de opoziție. Premierul Ion Chicu s-a prezentat vineri, 03 iulie a.c. la ședința Parlamentului, care, la fel a fost boicotată de deputații din opoziție.

**

În doar o zi, un deputat a părăsit un partid, a aderat la altul, apoi și-a depus mandatul

Deputatul socialist Ștefan Gațcan, care a ajuns în parlament în acest an după ce a câștigat alegerile noi de la Hâncești (circumscripția nr.38), a anunțat marți, 30 iunie, că se retrage din fracțiunea PSRM și se alătură grupului parlamentar Pro Moldova. El a declarat că luptele politice interminabile, gravele greșeli de management, deciziile neprofesioniste, lipsa de curaj și chiar admiterea de falsuri în gestionarea crizei COVID-19 ale echipei PSRM l-au determinat să se detașeze de acest partid. A doua zi, pe 1 iulie,  Ștefan Gațcan a semnat, însă, cerere de renunțare la mandatul de deputat, iar în seara zilei a venit cu un mesaj video dintr-o vie în care spune că este bine și că nu va comunica o vreme cu nimeni. Mai mult, PSRM a anunțat că s-a solicitat protecție de stat pentru Gațcan. Grupul Pro Moldova a acuzat însă că deputatul a fost sechestrat de către cei care se află la guvernare și că Ștefan Gațcan ar fi fost supus presiunii din partea socialiștilor și forțat să renunțe la mandat, iar unii politicieni au vorbit despre faptul că acesta ar fi fost agresat și fizic. Joi seara, președintele Igor Dodon a confirmat în cadrul unui mesaj video că Ștefan Gațcan, împreună cu familia sa, a părăsit miercuri, 2 iulie, R. Moldova. Igor Dodon a spus Ștefan Gațcan i-a cerut protecție și că agenții Serviciului Protecție și Pază de Stat l-au însoțit pe acesta până la ieșirea din Rep. Moldova.

**

Rep. Moldova intră într-o nouă criză politică

Rep. Moldova ar putea intra într-un blocaj politic, după ce coaliția dintre PSRM și PDM din Parlament a rămas fără majoritate. Unii analiști  consideră că opoziția va reuși să formeze un nou Guvern pentru a se opune influenței crescânde a președintelui Igor Dodon, însă alții cred puțin probabil un asemenea scenariu. Între timp, deputatul neafiliat Octavian Țîcu a vorbit joi, 02 iulie,  după prima ședință eșuată a Parlamentului din această săptămână, care a arătat că guvernarea nu mai are majoritate parlamentară, despre câteva scenarii de demitere a Guvernului Chicu și de învestire a unui nou Executiv. Liderul Partidului Unității Naționale a declarat într-un briefing că pledează pentru un guvern tehnocrat,  asumat de cele patru formațiuni din opoziție până la alegerile prezidențiale. Amintim că alianța PSRM-PDM a rămas cu 49 de mandate. Platforma Demnitate și Adevăr, pe de o parte, grupul „Pro Moldova” și Partidul Șor pe de alta, se pronunță pentru demiterea guvernului și învestirea unui nou executiv. PAS a declarat în mai multe rânduri că nu va participa la o astfel de acțiune alături de Partidul Șor.

**

Iurie Reniță insistă pe lângă procurori să pornească urmărirea penală

Deputatul Iurie Reniță i-a cerut miercuri, 01 iulie a.c., procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să-și anuleze ordonanța de neîncepere a urmăririi penale în legătură cu imaginile video în care fostul lider PD Vlad Plahotniuc îi transmite președintelui Igor Dodon o punga neagră în care se presupune că erau bani. Potrivit lui Iurie Reniță, procuratura nu ar fi luat toate măsurile necesare în acest caz, nu a audiat martori și nu a verificat veniturile și cheltuielile PSRM. De asemenea, procuratura nu s-a referit la afirmațiile lui Igor Dodon despre faptul că i-ar fi trimis note informative lui Vladimir Putin, ce ar putea fi calificate drept trădare de patrie, a mai spus Iurie Reniță. Amintim că Procuratura și-a motivat neînceperea urmăririi penale prin lipsa elementele vreunei infracțiuni și prin faptul că nu s-a putut stabili conținutul pungii negre.

**

BOP: Igor Dodon trebuia să-și dea demisia, după secvențele cu punga neagră

Președintele Igor Dodon ar fi trebuit să-și dea demisia după imaginile video scandaloase în care apare primind de la fostul lider PD Vlad Plahotniuc o pungă neagră în care se prezumă că erau bani deoarece s-a pomenit în discuție cuvântul salarii. De această părere sunt mai mult de jumătate dintre respondenții Barometrului Opiniei Publice prezentat joi, 02 iulie a.c., de către Institutul de Politici Publice. 52,5% dintre respondenți cred că Igor Dodon trebuia să-și dea demisia, iar 47,5 la sută susțin contrariul. Totodată, peste 63 la sută dintre participanții la sondaj susțin că Igor Dodon ar fi trebuit să-și ceară scuze de la popor. La fel, 63 la sută dintre respondenți cred că Procuratura urma să inițieze un dosar penal în acest caz și tot atâția susțin că Parlamentul și în primul rând opoziția trebuia să solicite demisia președintelui. Sondajul a fost realizat la telefon în iunie pe un eșantion de 1200 de persoane și are o marjă de eroare de 2,9%.

**

Guvernarea nu renunță la creditul rusesc

Autoritățile vor relansa procedurile de negociere a unui credit din partea Federației Ruse, de 200 de milioane de euro, anulat anterior de Curtea Constituțională. Anunțul a fost făcut luni, 29 iunie, de președintele Igor Dodon, revenit de la Moscova. Igor Dodon a anunțat că procedurile vor fi reluate chiar săptămâna aceasta și se va ține cont de obiecțiile anterioare. Experții atenționează că împrumutul ar avea scopuri electorale și sunt sceptici că banii vor ajunge în Rep. Moldova în condiții favorabile acesteia. Expertul economic Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor, susține că acest acord de împrumut reprezintă un element important al campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Veaceslav Negruța nu crede că Rusia va accepta să renunțe la unele formule controversate din fostul Acord.

**

Drumuri bune ... locale – un proiect anunțat de putere cu patru luni până la alegeri

Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat miercuri, 01 iulie a.c., despre începerea lucrărilor de reparație a mai multor drumuri locale. Ministrul Economiei, Sergiu Răilean, a declarat că peste 1200 de localități vor beneficia de drumuri reparate, în medie mai puțin de 1 kilometru pentru fiecare localitate. Pentru început, au fost semnate patru contracte care prevăd reparația a 243 de kilometri de drum. Până la sfârșitul lunii noiembrie, autoritățile planifică să repare, în total, 900 de kilometri de drum. Lucrările vor costa aproape 1,5 miliarde de lei. Experții susțin însă că acțiunile autorităților comportă un caracter electoral. Drumurile locale sunt într-o stare deplorabilă și mulți ani nu s-au numărat printre prioritățile autorităților centrale, constată analistul Veaceslav Ioniță. El spune că doar în ajun de alegeri, guvernanții își amintesc despre reabilitarea infrastructurii rutiere. Mai mult, potrivit expertului, există riscul ca nici acești bani să nu fie valorificați din cauza crizei economice profunde cu care se confruntă Rep. Moldova și a deficitului bugetar de peste 16 miliarde de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău