Săptămâna într-o oră din 3 aprilie 2020

  • 03 Aprilie 2020 19:13
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Doamnelor și domnilor, bun găsit la Săptămâna într-o oră, emisiunea în care analizăm cele mai importante evenimente ale săptămânii. 

*

Coronavirus: Rep. Moldova a intrat în scenariul trei de evoluție

Rep. Moldova a intrat săptămâna aceasta în cel de-al treilea scenariu privind evoluția epidemiei de COVID-19 după ce numărul persoanelor infectate a depășit cifra de 400. Despre cele patru scenarii de evoluție a răspândirii noului coronavirus pe teritoriul Rep. Moldova, stabilite în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătăți,  a vorbit președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 11 martie. Atunci, șeful statului spunea că autoritățile sunt pregătite pentru toate cele patru scenarii și CSS are elaborate protocoalele necesare de reacție. Miercuri, de 1 aprilie, numărul celor infectați a ajuns la 423 de cazuri, adică al treilea scenariu, doar că autoritățile au evitat să comunice despre aceasta și ce acțiuni suplimentare urmează a întreprinde pentru a face față noilor provocări. La solicitarea Radio Chișinău, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au furnizat un răspuns în timp util. Cert este că următorul scenariu pentru evoluția epidemică din Rep. Moldova va începe atunci când numărul îmbolnăvirilor va depăși o mie de cazuri.

**

Două săptămâni de la declararea stării de urgență în Rep. Moldova

Marți, 31 martie, s-au împlinit două săptămâni de la instituirea stării de urgență în Rep. Moldova cauzată de răspândirea cazurilor de COVID-19. Reprezentanții opoziției parlamentare susțin că autoritățile nu au un plan concret de măsuri, mai ales în domeniul economic. Mai mult, în opinia deputaților din opoziție, guvernarea a exagerat cu unele acțiuni.  În această perioadă, extrem de importantă și dificilă autoritățile nu au făcut nimic pentru a elabora un plan de măsuri pentru redresarea economiei, care va ieși grav afectată din această criză, a comentat pentru Radio Chișinău liderul fracțiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusari. Totodată, liderul fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu consideră că guvernarea încearcă în prezent să monopolizeze toate acțiunile, iar uneori face exces de zel, cum a fost și în cazul scoaterii soldaților și a tehnicii militare pe străzi. Lipsa de comunicare, la fel,  trezește suspiciuni, susține Igor Grosu.

**

Cei din diaspora, obligați să cumpere poliță de asigurare medicală la revenirea acasă

Situația privind infecția cu noul coronavirus a continuat să se înrăutățească săptămâna aceasta, iar autoritățile au fost nevoite să vină cu noi măsuri, unele care au stârnit, însă, critici în spațiul public. Astfel, potrivit deciziei aprobate marți, 31 martie, de Comisia pentru Situații Excepționale, conaționalii noștri care revin acasă de peste hotare urmează să-și procure în mod obligatoriu polița de asigurare medicală, decizie care a stârnit mai multe critici din partea opoziției și a unei părți a societății. Ministerul de externe a anunțat miercuri că 4000 de cetățeni au fost repatriați în ultimele două săptămâni, în principal din Franța, Rusia și Marea Britanie. Ministrul de externe, Oleg Țulea a declarat miercuri, 1 aprilie, că există un număr enorm de solicitări pentru repatriere și că prioritate vor avea studenții, persoanele care au o necesitate stringentă de a reveni acasă, persoanele aflate la tratament medical și cele care nu mai au mijloace financiare să rămână în țările în care se află.

**

Polemică între putere și opoziție privind repatrierea conaționalilor noștri

Președintele Igor Dodon a avut săptămâna aceasta un apel către diaspora într-un mesaj video din seria sa de emisiuni cu genericul ”Președintele răspunde” în care a chemat cetățenii noștri să nu se grăbească să vin toți acasă. Igor Dodon a susținut că repatrierea unui număr mare de moldoveni (200 de mii) pune sub risc sănătatea celor de-acasă, atâta timp cât autoritățile nu au pus la punct un sistem de triere și carantină organizată imediat ce se trece peste hotar. Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a criticat comportamentul autorităților și atitudinea lui Igor Dodon față de diaspora. Ea a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că în asemenea situație este nevoie de solidaritate și nu de mesaje instigatoare la ură și frică.

**

Guvernul și-a angajat răspunderea, dar fără Parlament

Executivul condus de Ion Chicu și-a angajat miercuri, 1 aprilie, răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de măsuri de susținere financiară a populației și a întreprinderilor care au fost nevoite să-și sisteze activitatea în perioada stării de urgență. Ședința Parlamentului la care Guvernul urma să-și asume răspunderea pentru proiectul respectiv a fost programată pentru a doua zi, însă aceasta nu mai avut loc din lipsă de cvorum. S-a întâmplat pentru că de la ședință au absentat tocmai deputații majorității parlamentare. Opoziția a criticat gestul coaliției PSRM-PD. Socialiștii au explicat că astfel proiectul se consideră adoptat, în timp ce deputații din cele două fracțiuni din cadrul Blocului ACUM – PAS și Platforma DA – au declarat că prin această inițiativă au fost promovate în primul rând interesele economice ale guvernării. Totuși, deputații din opoziție au anunțat că nu vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

**

UE ajută Rep. Moldova și statele din Parteneriatul Estic

Comisia Europeană a decis marți, 30 martie, să aloce 140 milioane de euro celor șase state din Parteneriatul Estic din care face parte și Rep. Moldova pentru nevoile cele mai urgente legate de epidemia de coronavirus. Totodată, potrivit deciziei executivului comunitar, alte 700 de milioane de euro vor fi direcționate spre atenuarea impactului social-economic al crizei în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rep. Moldova și Ucraina. Comentând anunțul pe contul său de Twitter, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – RM, afirmă că în timp ce Rusia trimite camioane militare pe străzile din Europa, Uniunea Europeană sprijină cu fonduri europene țările din Vecinătatea estică.

**

Rep. Moldova a decis să cumpere electricitate doar de la Centrala din Cuciurgan

De miercuri, 1 aprilie, Rep. Moldova procură tot necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, situată în stânga Nistrului, renunțând, astfel, la o parte de achiziții din Ucraina, care reprezenta o sursă de alternativă. Pentru aceasta nu a fost semnat un contract, dar fost prelungit, cu 3 luni, cel existent, în baza unei hotărâri a Comisiei pentru Situații Excepționale. Decizia contravine în totalitate intereselor economice și de securitate ale Rep. Moldova și reprezintă, de fapt, o metodă directă de finanțare a regimului separatist de la Tiraspol, comentează experții în domeniul energetic. Decizia afectează securitatea energetică a Rep. Moldova, aprofundează problema datoriilor la gaz, dar încalcă și angajamentele internaționale asumate de Chișinău în fața partenerilor externi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău