Săptămâna într-o oră din 29 mai 2020

  • 30 Mai 2020 11:14
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Opoziția cere reluarea ședințelor Parlamentului

Platforma Demnitate și Adevăr a cerut miercuri, 27 mai, convocarea de urgență a ședințelor Parlamentului la care să fie aprobată inclusiv constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în urma imaginilor video în care președintele Igor Dodon ar primi bani de la fostul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. A doua zi, joi, 28 mai, deputații de la PAS au atenționat că Rep. Moldova riscă să piardă cea de-a doua tranșă, în valoare de 30 de mil. de euro, din asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene, dacă în decurs de o săptămână nu îndeplinește toate condiționalitățile rămase. Pe de altă parte, reprezentanții Partidului Socialiștilor susțin că nu există niciun pericol în acest sens, iar în privința imaginilor video de la sediul PD ar trebui să se pronunțe instituțiile abilitate ale statului. Amintim că activitatea în plenul legislativului a fost suspendată după ce doi deputați s-au infectat cu noul coronavirus.

**

Schimbare la șefia CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a ales marți, 26 mai, cu un nou membru, din rândul supleanților aleși anterior de Adunarea judecătorilor. Este vorba de Anatol Pahopol, venit de la Curtea de Apel Chișinău, care nu a devenit doar membru ci a preluat și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legislației. Modificările aprobate recent de către Parlament la Legea cu privire la CSM, au fost făcute cu dedicație pentru o singură persoană, consideră experții care cred că în spatele acestei decizii ar sta șefului statului și PSRM, care își doresc în așa fel să controleze sistemul judecătoresc. Președinția nu a comentat inițial acuzațiile care i s-au adus lui Igor Dodon în legătură cu numirea lui Anatol Pahopol. Totuși, în cadrul ediției de vineri, 29 mai, a emisiunii ”Președintele răspunde”, Igor Dodon a negat implicarea sa în justiție.

**

Discuție amicală Stoianoglo-Platon, într-un filmuleț video apărut în presă

Imagini video care îl prezintă pe procurorul general, Alexandr Stoianolglo salutându-se amical cu omul de afaceri Veaceslav Platon în cadrul unor audieri pe marginea dosarului privind furtul miliardului, au fost publicate miercuri, 27 mai, în presa de la Chișinău. Procuratura Generală a confirmat veridicitatea secvențelor video care, potrivit instituției, au fost divulgate ilegal și contrar intereselor urmării penale. Vineri, 29 mai, a apărut în presă episodul doi al filmului cu participarea acelorași ”protagoniști” în care Veaceslav Platon afirmă că tot miliardul furat ar fi trecut prin banca letonă Privatbak, o subsidiară a grupului bancar cu același nume din Ucraina. Mai mult, el se dă cu părerea cum ar trebui să răspundă pentru furt și Victoriabank și cum ar putea fi deposedată de cele 40 la sută din acțiunile deținute de grupul Banca Transilvania.  

**

O parte din bunurile imobile ale lui Vlad Plahotniuc, puse sub sechestru

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana  a dispus vineri, 29 mai, aplicarea sechestrului pe 10 imobile ale lui Vlad Plahotniuc (6 apartamente și 4 încăperi nelocative din Rep. Moldova, estimate la circa 33 milioane de lei). Magistrații au admis doar unul din cele șase demersuri depuse de Procuratura Anticorupție. Celelalte cinci demersuri, prin care procurorii solicitau sechestrarea vilelor din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și o barcă (înregistrate în Elveția), precum și 4 autoturisme (înregistrate în Rep. Moldova), în valoare de 7,7 mil. de EURO au fost respinse, potrivit unui comunicat la Procuraturii. Amintim că Procuratura Generală a anunțat săptămâna trecută că Vlad Plahotniuc este unui din principalii beneficiari ai fraudei bancare. El a fost învinuit (pe mai multe capete de acuzare) că ar fi beneficiar al unei sume de 100 de mil. de euro obținute sub formă de credite de la BEM prin intermediul grupului Șor și cu susținerea BNM.

**

Anunțul ”electoral” al lui Igor Dodon despre salarii mai mari pentru medici

Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 27 mai, despre intenția de a crește salariile medicilor și de a acorda indemnizații pensionarilor, măsuri care ar urma să fie implementate treptat, de la 1 septembrie. Igor Dodon a făcut acest anunț, după ce acum câteva săptămâni declara  că statul nu va putea achita pensii și salarii dacă nu va fi ratificat Acordul de împrumut cu Federația Rusă Anunțul făcut de Igor Dodon este unul eminamente politic și are legătură cu viitoarea campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, constată experții. Mai mult, aceștia menționează că autoritățile nu au prezentat nicio analiză economică sau de oportunitate, în situația în care bugetul Rep. Moldova se confruntă cu un deficit de 20 de miliarde de lei.  

**

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău