Săptămâna într-o oră din 28 februarie 2020

  • 01 Martie 2020 11:55
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Un an de la alegerile parlamentare organizate în baza sistemului mixt

Săptămâna aceasta, pe 24 februarie, s-a împlinit un an de la alegerile parlamentare din Rep. Moldova, organizate în premieră în baza sistemului mixt de vot, în care 50 de deputați au fost aleși pe liste de partid, iar 51 – în circumscripții uninominale. În vara anului trecut, Parlamentul a anulat controversatul sistem electoral. La un an de la scrutinul legislativ, situația politică din Rep. Moldova s-a schimbat doar prin faptul că un regim oligarhic a fost înlocuit cu altul, susține analistul Ion Tăbârță care notează, totodată, destrămarea regimului construit în jurul fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Unul din cele mai discutate domenii a fost cel al justiției, în care au fost înregistrate unele succese, dar și unele regrese, constată experții.

**

Inițiativă pentru demisia Guvernului și organizarea de alegeri anticipate

Un grup de inițiativă, format din oameni de afaceri, deputați din primul Parlament, dar și membri ai societății civile, a cerut miercuri, 26 februarie, demisia Guvernului și organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Grupul a învinuit actuala guvernare că nu reprezintă interesele cetățenilor și a anunțat un protest de amploare, duminică, 1 martie, în centrul Capitalei. Unul dintre membrii grupului de inițiativă, Andrei Baștovoi, deputat în primul Parlament al Rep. Moldova ales în mod democratic și semnatar al Declarației de Independență, consideră că situația în țară devine din ce în ce mai gravă, când o singură persoană deține puterea în stat, iar partidele de la guvernare ignoră problemele oamenilor.

**

Raport alternativ al opoziției privind cele 100 de zile ale Guvernului Chicu

Cele două componente ale Blocului ACUM – PAS și Platforma DA – au criticat, săptămâna aceasta, în termeni duri activitatea Guvernului condus de Ion Chicu, pe care l-au acuzat că s-a remarcat doar prin scumpiri și preluarea schemelor corupte ale fostei guvernări a Partidului Democrat. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, fostul premier Maia Sandu, a prezentat marți, 25 februarie, un raport alternativ privind activitatea de 100 de zile a Guvernului Chicu, în care a subliniat că actualul Executiv este subordonat în totalitate președintelui Igor Dodon și trebuie demis. Totodată, liderii Platformei Demnitate și Adevăr au învinuit Guvernul socialist de faptul că ar fi incapabil să deblocheze asistența financiară din partea Uniunii Europene.

**

ENEMO despre alegerile din Rep. Moldova

Legislația electorală în Rep. Moldova are nevoie de o revizuire aprofundată, iar reformele trebuie să fie incluzive și transparente. Sunt doar câteva dintre recomandările Misiunii Internaționale de Observare al Alegerilor ENEMO, care a făcut, miercuri, 26 februarie, în cadrul unei mese rotunde, o analiză a ultimelor scrutine din Rep. Moldova. Reprezentanții Misiunii au subliniat că reformele electorale trebuie să se facă  în mod transparent, cu implicarea tuturor actorilor politici, atât de la guvernare cât și a celor din opoziție. Reprezentanții opoziției parlamentare au denunțat ingerințele politice în activitatea autorității electorale permanente și au invocat o serie de probleme, inclusiv lipsa accesului la mass-media pentru toți candidații, felul în care sunt finanțate campaniile electorale și partidele politice.

**

Moratoriu asupra programului Cetățenie prin investiție, până la 1 septembrie 2020

Parlamentul a aprobat vineri, 28 februarie, instituirea moratoriului, până la 1 septembrie, asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova contra investiții. Blocul ACUM a insistat că cea mai bună soluție ar fi abrogarea legii respective, criticată anterior și de societatea civilă. Amintim că, primul moratoriu la legea privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie 2019, pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august 2019. Ulterior, acesta a fost prelungit cu încă două luni. Legea care le permite străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova contra a 100 de mii de euro sau a unei investiții în economie de 250 de mii de euro, a fost abrogată în prima lectură, în iunie 2019, de către majoritatea parlamentară PSRM-ACUM de atunci, dar proiectul nu a mai fost votat în lectură finală.

**

Proiectul privind redirecționarea profitului BNM, avizat de Guvern

Guvernul a avizat, în ședința sa de miercuri, 26 februarie, proiectul de lege cu privire la redirecționarea profitului Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit documentului, în cazul în care capitalul statutar va fi de la 4 până la 10% din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, jumătate din profit va ajunge în bugetul de stat, iar dacă va fi mai mare de 10 la sută – profitul disponibil va fi transferat integral în buget.  Economiștii afirmă că în Rep. Moldova a mai existat experiența de a lua o parte din profit de la Banca Națională, însă există și riscuri de vulnerabilizare a acesteia. Inițiativa de a redirecționa profitul Băncii Naționale a fost criticată anterior de unii experți, care, de asemenea, atenționau că inițiativa lansată anterior de președintele Igor Dodon ar atenta la independența BNM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău