Săptămâna într-o oră din 27 martie 2020
-
29 Martie 2020 14:15
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Restricții suplimentare, în condițiile epidemiei de COVID-19
Situația privind infecția cu noul coronavirus a continuat să se înrăutățească săptămâna aceasta, iar autoritățile au aplicat o serie de măsuri restrictive pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Astfel, potrivit deciziei de luni, 23 martie, a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu au voie să iasă din casă fără un motiv bine întemeiat, iar deplasarea prin parcuri și alte locuri publice a fost restricționată pentru toți. Mai mult, potrivit unui decret semnat marți, 24 martie, de președintele Igor Dodon, militarii Armatei Naționale au fost autorizați să asiste polițiștii la asigurarea ordinii publice. Fostul ministru al apărării, Viorel Cibotaru, consideră că măsura luată de autorități este exagerată. Între timp, potrivit dispoziției CSE de joi, 26 martie, este interzisă aflarea oamenilor în grupuri mai mari de trei persoane, iar cei care sunt în afara locuințelor vor trebui să prezinte actele de identitate, la solicitarea polițiștilor.
**
Discurs alarmant al premierului Ion Chicu privind riscul îmbolnăvirilor
Premierul Ion Chicu a pronunțat un discurs alarmant și totodată pesimist, după ședința CSE de joi, 26 martie atenționând că o creștere semnificativă a numărului de pacienți ar putea pune la grea încercare sistemul medical din Rep. Moldova. Șeful Guvernului a afirmat că am putea să avem nu mai puțin de două mii de bolnavi către data de 10 aprilie dacă avem în vedere dinamica evoluției în creștere a numărului de pacienți. „Acest număr, dacă ajungem la el, dinamica arată că e foarte probabil, va pune la grea încercare sistemul nostru medical (…). Nici sistemul nostru nu va fi în stare să reziste la un volum atât de mare de adresări”. Mai mult, Ion Chicu a lăsat să înțeleagă că vor fi multe victime și nu a exclus că am putea să ajungem la un număr de pacienți de peste patru mii. „Dacă continuă să fim iresponsabili, vom muri mulți. Avem aproape 4000 de locuri în spitale, cu toate acestea putem avea un număr mai mare de cazuri confirmate”, a spus Ion Chicu.
**
Procesul educațional nu se va relua până la data de 15 mai
Tot în cursul acestei săptămâni, Ministerul Educației a decis că toate instituțiile de învățământ, publice și private, vor rămâne închise pe toată perioada stării de urgență, adică cel puțin până la data de 15 mai 2020. În același timp, s-au dat instrucțiuni ca de luni, 23 martie, în toate școlile din Republica Moldova să se practice, în condiții de carantină, învățământul la distanță, prin intermediul platformelor online de interacțiune cu elevii. Totodată, Ministerul Educației a publicat joi, 26 martie, orarul pretestărilor pentru elevii din clasele a 9-a și a 12-a prevăzute să aibă loc loc în condiții de izolare, prin intermediul platformelor online, în perioada 30 martie – 10 aprilie 2020. A doua zi, adică vineri, 27 martie, Ministerul Educației a anunțat că pretestările nu vor mai avea loc și că nici învățământul la distanță nu se va desfășura în săptămâna 30 martie – 3 aprilie 2020.
**
Confuzii în legătură cu prerogativele Comisiilor raionale pentru situații excepționale
Comisia Națională pentru Situații Excepționale a abrogat luni, 23 martie, mai multe hotărâri ale comisiilor locale și a instituit oficial regim de carantină doar în satele Bălceana și Sofia din raionul Hâncești, unde s-au depistat mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus. Primarii unor localități au calificat dispoziția autorităților centrale ca fiind confuză și interpretabilă. Ei au cerut să mai multe explicații și să fie ghidați în aplicarea hotărârilor de la Chișinău. Abia joi seara, în data de 27 martie, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a emis o instrucțiune pentru primăriile localităților privind regimul de carantină și de autoizolare a persoanelor. Potrivit documentului, aprobat de CSE, localitățile în care se vor confirma cazuri de infectare la mai mult de un procent din populație vor intra în mod automat în regim de carantină.
**
Controverse privind o decizie a Consiliului Audiovizualului
Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a emis în data de 24 martie o dispoziție cu titlu executoriu imediat pentru stațiile de radio și TV privind modul cum trebuie reflectate subiectele legate de răspândirea coronavirusului, care a provocat critici în rândul jurnaliștilor și experților din domeniul mass-media. La 26 martie, organizațiile neguvernamentale de media și 40 de ONG-uri membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic i-au cerut lui Dragoș Vicol să-și revoce dispoziția invocând faptul că unele prevederi ale acesteia afectează grav libertatea de exprimare. În aceeași zi, Dragoș Vicol a anunțat că-și anulează decizia pentru a calma spiritele. Decizia a fost, totuși, aprobată cu unele retușări, în ședința de vineri, 27 martie, a Consiliului Audiovizualului. Anterior, CA a primit o derogare de la legislație din partea Comisiei pentru Situații Excepționale, astfel încât să se poată întruni în prezența a doar patru membri.
**
Cristina Lesnic: măsuri în oglindă pe malul stâng al Nistrului
În regiunea transnistreană sunt aplicate măsuri identice cu cele de la Chișinău pentru a combate epidemia de Coronavirus a declarat miercuri, 25 martie, vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic. Ea a anunțat că zilnic discută cu primarii unor localități de pe malul stâng al Nistrului. Viceprim-ministrul pentru reintegrare a mai spus că autoritățile de la Chișinău au reușit să transmită în regiunea transnistreană două loturi de medicamente și produse farmaceutice. Totodată din cauza stării de urgență, a fost suspendată activitatea a două ghișee ale Agenției Servicii Publice, dislocate în Râbnița și Tiraspol. În regiunea transnistreană locuiesc 317 mii de cetățeni ai Republicii Moldova.