Săptămâna într-o oră din 26 martie 2021
-
26 Martie 2021 19:15
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Două subiecte de interes public major, altele decât criza pandemică și economică, s-au produs în cursul acestei săptămâni în Rep. Moldova, mai exact în Parlamentul de la Chișinău, fără să existe, aparent, o legătură între cele două: eșecul învestirii Guvernului propus de Igor Grosu și ridicarea imunității parlamentare a doi deputați de la Partidul Șor.
**
Votul pentru învestirea Guvernului Grosu a eșuat înainte să înceapă
Votul pentru învestirea Guvernului în frunte cu Igor Grosu, planificat pentru joi, 25 martie, în plenul Parlamentului nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum, după ce deputații socialiști și cei din așa-zisa platformă „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor, au părăsit ședința. Decizia a fost urmată de acuzații reciproce între fracțiunile și grupurile parlamentare. Socialiștii au adus acuzații președintei Maia Sandu și celor de la PAS că nu se gândesc decât la anticipate, iar aceștia din urmă au dat vina pe majoritatea PSRM-Șor pentru blocajul politic. Pe de altă parte, Platforma Demnitate și Adevăr admite că PSRM, Partidul Șor și PAS s-ar fi înțeles să nu voteze guvernul, în timp ce PDM a invocat lupta politică dintre Maia Sandu și Igor Dodon.
**
Partidele parlamentare, chemate din nou la consultări cu Maia Sandu
Președinta Maia Sandu nu și-a lăsat prea mult timp pentru reacție și a anunțat pentru vineri, 26 martie, în a doua parte a zilei consultări cu grupurile parlamentare în sensul articolului 85 din Constituție, adică în vederea examinării opțiunii de dizolvare a Parlamentului. La consultări nu s-au prezentat, însă, socialiștii și aliații lor din grupurile afiliate Partidului Șor. Reprezentanții celorlalte partide parlamentare, în temei, și-au păstrat pozițiile exprimate anterior. Democrații vor un guvern asumat de reprezentanții unei coaliții mai largi cu participarea PDM, PAS, Platformei DA și a PSRM. Liderul PDM Pavel Filip a declarat că i-a spus Maiei Sandu să renunțe la lupta politică și să abandoneze ideea anticipatelor. Platforma DA și-a reiterat opțiunea asumării unui guvern plenipotențiar pentru un termen scurt. Totodată, liderul deputaților Platformei Alexandru Slusari a numit drept formalitate consultările cu șefa statului. Și liderul grupului Pro Moldova Andrian Candu a vorbit despre acestea ca ”mimare și joc politic”.
**
Declarație de nedizolvare a Parlamentului, adoptată de PSRM și compania
Deputații din coaliția PSRM-Șor, precum și câțiva parlamentari din grupul Pro Moldova au votat, vineri, 26 martie, o declarație politică cu privire la dezacordul de dizolvare a Parlamentului. Proiectul a provocat discuții controversate în plenul parlamentului. În timp ce unii deputați au menționat că documentul reprezintă un îndemn la dialog între Parlament și Președinție, alții au spus că prin această declarație se încearcă anularea competențelor Curții Constituționale. Deocamdată nu prea este clar, dacă sunt întrunite condițiile de dizolvare a Legislativului sau mai este o șansă de a învesti un guvern al majorității PSRM-Șor. Cei de la PAS spun că lucrurile merg spre anticipate, în timp ce socialiștii cred că Legislativul nu poate fi dizolvat în condițiile existenței unei majorități parlamentare, care are un candidat la funcția de prim-ministru. Experții în drept spun, însă, că în situația creată după eșuarea repetată a învestirii Guvernului, există circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului.
**
Doi deputați de la Partidul Șor au rămas fără imunitate parlamentară
Parlamentul a votat în ședința sa de luni 22 martie, pentru ridicarea imunității parlamentare a deputaților Partidului Șor, Petru Jardan și Denis Ulanov, la solicitarea procurorului general. Primul este vizat în dosarul privind concesionarea aeroportului Chișinău, iar cel de-al doilea – în cel al fraudei bancare de proporții din 2014. Vicepreședintele Parlamentului din partea Platformei DA Alexandru Slusari care a condus și o comisie parlamentară de anchetă privind furtul miliardului a reamintit etapele schemei prin care s-au furat banii în noiembrie 2014 după emiterea garanțiilor bancare, numind și principalii beneficiari ai fraudei: Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon. Totodată, el s-a arătat dezamăgit de faptul că procurorii nu au aceiași abordare și în cazul lui Veaceslav Platon și a cerut ca toate grupările criminale să fie trase la răspundere. Amintim că și liderul Partidului Șor, Ilan Șor figurează în dosarele legate de frauda bancară și concesionarea Aeroportului. Deputatul Octavian Țîcu a declarat că Partidul Șor ar trebui scos în afara legii.
**
România trimite la Chișinău un nou lot de vaccinuri anti-Covid
România a anunțat că va trimite Republicii Moldova în acest week-end încă 50 400 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut joi, 25 martie, de premierul României, Florin Cîțu, după ședința de Guvern. La sfârșitul lunii februarie, România a livrat Republicii Moldova 21.600 de doze de vaccin Astrazeneca. În total, România va oferi Rep. Moldova 200.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19. Statul român nu condiționează asistența de limba vorbită sau de preferințe politice și în cazul unei pandemii, Prutul nu poate fi o graniță, a declarat la Radio Chișinău, Ambasadorul României Daniel Ioniță. Cel de-al doilea lot de vaccin anti-COVID donat de România urmează să ajungă sâmbătă, 27 martie, în Republica Moldova, când se marchează Ziua Unirii Basarabiei cu România.