Săptămâna într-o oră din 25 septembrie 2020

  • 25 Septembrie 2020 15:50
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Curtea Constituțională a respins proiectul de modificare a Constituției

Curtea Constituțională a respins marți, 22 septembrie, un proiect de modificare a Constituției, propus de Guvern, care prevede schimbări în procedura de numire a judecătorilor și în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii Curții au constatat încălcarea unor norme de procedură, dar și-au exprimat rezervele și în privința unor prevederi ale proiectului. Curtea a notat că proiectul de lege nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului. Hotărârea a fost criticată de ministrul Justiției, care susține că de aplicarea acestui proiect coordonat cu Comisia de la Veneția, depind câteva acorduri de finanțare din partea partenerilor externi.

**

Anatol Pahopol și-a dat demisia din funcția de președinte interimar al CSM

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Anatol Pahopol și-a dat demisia, marți, 22 septembrie, după ce prevederea prin care a fost numit în funcție a fost contestată la Curtea Constituțională. Anatol Pahopol a declarat că nu are dreptul moral să exercite această funcție, după ce i-au fost aduse critici, iar Curtea Constituțională a fost sesizată privind felul cum a ajuns în fruntea CSM. El a preluat funcția de președinte interimar al CSM, în mai 2020, după Parlamentul a modificat legislația. Numirea lui Anatol Pahopol în fruntea CSM a fost criticată atunci de opoziție. Președinta PAS Maia Sandu declara că magistratul ar fi un apropiat al președintelui Igor Dodon, care ar fi preluat, astfel, controlul în cadrul CSM. Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, care a contestat legea la CCM a salutat demisia lui Anatol Pahopol, însă legislația contestată rămâne neschimbată, deoarece instanța constituțională nu a reușit să ia o decizie prin vot.

**

Diplomați din UE și SUA, cred că justiția din R.Moldova încă nu este independentă

Sectorul justiției din Rep. Moldova este deocamdată departe de a fi independent și imparțial, consideră șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în timp ce Ambasadorul SUA, Derek J. Hogan, susține că pentru implementarea măsurilor anticorupție este nevoie de voință politică. Cei doi diplomați au atras atenția asupra situației precare din justiția moldovenească în cadrul unui forum dedicat reformelor în justiție și luptei împotriva corupției, desfășurat în perioada 24-25 septembrie la Chișinău. Fără reformarea justiției nu va exista o cale europeană de dezvoltare pentru Rep. Moldova, a menționat șeful adjunct al Departamentului Justiției din cadrul Comisiei Europene, Martijn Quinn. Reprezentanții Ministerului Justiției recunosc faptul că în pofida cadrului normativ bun, calitatea actului justiției este afectată de factori coruptibili.

**

Circulara CEC privind finanțarea candidaților, criticată de unii eurodeputați

Interpretarea făcută de Comisia Electorală Centrală precum că partidele nu-și pot finanța candidații la alegerile prezidențiale decât în măsura în care ar face-o orice persoană juridică a stârnit nu doar criticile opoziției. Și câțiva eurodeputați au semnat la începutul săptămânii o declarație comună în care se arată că aceste schimbări sunt de neacceptat pentru că subminează integritatea procesului electoral. În contextul acestei declarații comune semnate de președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – RM, Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, Andrzej Halicki, analistul politic Ion Tăbârță consideră că fraudarea alegerilor prezidențiale ar putea duce la izolarea internațională a Rep. Moldova. Totodată, analistul denunță  implicarea CEC în jocul politic, interpretând legislația electorală în folosul unui candidat.

**

Ion Chicu: politicul nu are ce căuta în școli

Premierul Ion Chicu a cerut miercuri Ministerului Educației să nu admită ca instituțiile educaționale să fie implicate în procese politice electorale. În ședința de Guvern, Ion Chicu s-a referit la o secvență video apărută în aceeași zi în spațiul public în care un profesor din Ocnița îi îndeamnă pe elevi să voteze la alegeri pentru candidata PAS. În cadrul ședinței de Guvern, Ion Chicu a declarat că ”politicul nu are ce căuta în școli, iar pedagogii trebuie să se ocupe de lecții, nu de politică”. În replică, Maia Sandu a declarat că de fapt Igor Dodon merge prin școli și de fotografiază alături de copii.  Amintim că Igor Dodon a vizitat o școală din raionul Drochia unde a discutat cu elevii și profesorii fără să poarte mască de protecție. De asemenea, într-o școală din satul Hiliuți, raionul Râșcani, a avut loc “inaugurarea” unui veceu la care a participat un deputat socialist și președintele raionului Râșcani, la fel, exponent al PSRM.

**

Două sondaje, aceiași doi favoriți, dar în altă ordine

Două sondaje de opinie date publicității săptămâna aceasta arată că favoriții scrutinului prezidențial din 1 noiembrie, sunt Igor Dodon și Maia Sandu. Pentru Igor Dodon și-ar da votul 30,9% dintre alegători, iar Maia Sandu ar acumula 19,3 la sută din sufragii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. Cei doi sunt urmați de Andrei Năstase cu 6,8%, Renato Usatîi cu 6,7% și Violeta Ivanov cu 5,5 la sută. Sondajul a fost realizat în perioada 6-22 septembrie și are, potrivit autorilor, o marjă de eroare de 3 la sută. În alt sondaj realizat la comanda Institutului Republican Internațional, președinta PAS ar fi prima opțiune pentru 20 la sută dintre respondenți, în timp ce actualul șef al statului ar obține 18%. Dacă este luată în calcul și a doua opțiune Maia Sandu conduce cu 26 la sută, devansând-ul cu 5% pe Igor Dodon (21%). Cei doi sunt urmați de Renato Usatâi cu 11% și de Andrei Năstase cu 10 la sută. Sondajul IRI a fost realizat în perioada 16 iulie-23 august de compania Magenta Consulting și are o marjă de eroare de 2,5 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău