Săptămâna într-o oră din 19 iunie 2020

  • 19 Iunie 2020 19:18
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Veaceslav Platon, eliberat în urma unui demers al PG Alexandr Stoianoglo

Săptămâna aceasta a început cu eliberarea din penitenciarul nr. 13 din Capitală a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, după doar 4 ani de detenție din cei 25 pe care urma să-i ispășească, un eveniment oarecum neașteptat, dar nici surprinzător, judecând după o declarație recentă a procurorului general Alexandr Stoianoglo. De altfel, eliberarea a fost posibilă după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorului-șef de suspendare a executării pedepsei. Amintim că Veaceslav Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară. Ulterior el a fost condamnat și pentru escrocherie și acte de corupție. Pedepsele au fost cumulate, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de detenție.

**

Reacții ale liderilor opoziției la eliberarea lui Platon

Președinta PAS Maia Sandu a declarat în spatele eliberării controversatului businessman ar sta președintele Igor Dodon el fiind acela care s-ar fi opus reformelor în justiție. Pe o rețea socială, ea l-a acuzat pe Igor Dodon că eliberează ”hoții care au preluat bănci și companii de asigurări, au cumpărat deputați, judecători, procurori, au spălat miliarde de bani murdari”. În același timp, liderul Platformei DA Andrei Năstase a comentat că aceasta este ”cea mai mare reglare de conturi care s-a produs vreodată între clanuri mafiote în istoria recentă a Republicii Moldova”. Potrivit lui Andrei Năstase, Igor Dodon l-a eliberat pe Platon pentru ca acesta să facă dezvăluiri despre Plahotniuc, astfel încât să nu mai vorbească nimeni despre așa-zisul ”kuliok”, adică sacoșa cu bani pe care se presupune că i-a luat de la fostul lider democrat sau despre demiterea Guvernului. Și Mișcarea Politică Unirea a condamnat eliberarea din închisoare a lui Platon și consideră că aceasta s-a făcut ”la comanda Federației Ruse și în beneficiul lui Igor Dodon”.

**

Presupusă discuție între Igor Dodon și Ion Ceban despre anularea alegerilor

A doua zi a săptămânii a venit și cu noi dezvăluiri în spațiul public despre unii actori politici din Rep. Moldova și care vizează unele acțiuni ale acestora de acum aproape doi ani. Este vorba de o nouă înregistrare, de această dată una audio, trimisă pe adresele de mail ale mai multor redacții, în care președintele Igor Dodon ar discuta cu actualul primar de Chișinău Ion Ceban despre anularea rezultatelor alegerilor locale noi din 2018, câștigate de Andrei Năstase. Înregistrarea a fost transmisă pe adresele poștale la mai multe instituții de presă. În discuție, Igor Dodon îi sugerează lui Ion Ceban ideea anulării rezultatelor alegerilor. El îi propune exact scenariul care a avut loc în 2018 - Ion Ceban a depus o contestație privind anumite încălcări, dar justiția a anulat scrutinul. Cei doi au negat veridicitatea înregistrării, dar Andrei Năstase a comentat că aceasta ar fi o confirmare a faptului că scrutinul din 2018 a fost invalidat la comanda lui Igor Dodon și a lui Vlad Plahotniuc.

**

PG cere extrădarea lui Vlad Plahotniuc din SUA

Tot marți, 16 iunie, la puțin timp după ce această înregistrare a apărut pe site-uri, dar, aparent, fără să presupunem că ar exista vreo legătură cu aceasta, Procuratura Generală a anunțat că a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite extrădarea fostului lider PD Vlad Plahotniuc pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova. Analiștii spun că extrădarea nu ar fi posibilă deoarece nu există un acord bilateral în acest sens între cele două țări. Potrivit experților, acest subiect este unul fals și nu este altceva decât o acțiune a procuraturii în favoarea lui Igor Dodon pe care acesta o va folosi în campania pentru alegerile prezidențiale din toamnă.

 

**

Disensiuni între PAS și Platforma DA privind demiterea guvernului Chicu

Disensiuni între PAS și Platforma DA au apărut miercuri, 17 iunie, în privința subiectului legat de susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu pe care au elaborat-o deputații Platformei Demnitate și Adevăr. Aceștia din urmă le-au reproșat, colegilor din Partidul Acțiune și Solidaritate că nu ar dori să demită actualul Guvern și să voteze un nou Cabinet de Miniștri, asumat de Platforma DA. Nemulțumirile au pornit de la o emisiune TV în care Maia Sandu s-a arătat rezervată față de aceste demers al Platformei DA și a spus că trebuie identificate 51 de voturi necesare pentru învestirea Guvernului. Deputatul Igor Munteanu de la Platforma DA i-a numit pe cei din PAS ca fiind ”aliații noi ai guvernului Chicu” și i-a acuzat de faptul că nu văd în schimbarea guvernului o prioritate, fiind axați pe alegerile prezidențiale. Totodată, PAS s-a pronunțat pentru declanșarea alegerilor anticipate în condițiile în care nu există suficiente voturi pentru a numi un nou Guvern.

**

Coaliția PSRM-PDM a rămas fără majoritate

De altfel, majoritatea parlamentară PSRM-PD a rămas de miercuri, 17 iunie, fără numărul necesar de voturi după ce democrata Efrosinia Grețu a anunțat că se desparte de formațiunea condusă de Pavel Filip și aderă la Grupul Pro Moldova al lui Andrian Candu. Astfel, democrații au rămas cu doar 13 mandate, iar coaliția – cu 50. 14 dintre foștii democrați sunt acum în Pro Moldova, iar doi au aderat la Partidul Șor. În seara zilei, la o emisiune de la TVR Moldova, liderul PD Pavel Filip a comentat plecările din formațiunea sa și a spus că nu-i înțelege pe cei din Platforma DA care vor să dea jos Guvernul fără a ști ce urmează. În aceeași zi, fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, liderul Partidului Popular European (PPE), a afirmat că Parlamentul Rep. Moldova este în prezent disfuncțional și că în această situație cea mai bună soluție ar fi alegerile anticipate.

**

Ministrul apărării, chemat să dea explicații în Parlament

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a fost chemat joi, 18 iunie, în Parlament să răspundă în fața deputaților în contextul detașării contingentului de 75 de militari moldoveni pentru a participa la parada militară de la Moscova, din 24 iunie, unde va merge și președintele Igor Dodon. Ministrul a fost chemat în Parlament la solicitarea opoziției, care consideră periculoasă și inoportună din punct de vedere politic participarea militarilor Armatei Naționale la evenimentul respectiv. Alexandru Pînzari nu s-a prezentat, însă, în fața deputaților, pe motiv că s-a deplasat la o unitate militară din nordul Rep. Moldova în contextul confirmării mai multor cazuri de infecție cu COVID-19 în rândul militarilor. Anunțul a provocat nemulțumirea opoziției. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău