Săptămâna într-o oră din 14 februarie 2020

  • 14 Februarie 2020 15:34
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Veteranii de război și opoziția cer demisia ministrului de externe

Veteranii războiului de pe Nistru au cerut luni, 10 februarie, demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi după declarația controversată a acestuia privind intervenția armatei ruse în conflictul armat din 1992. Tot luni, președintele Igor Dodon a încercat să atenueze controversa, afirmând că declarația ministrului a fost interpretată greșit. Deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS au depus joi, 13 februarie, o moțiune simplă împotriva ministrului de externe Aureliu Ciocoi pe care îl acuză că a făcut declarații iresponsabile despre războiul de pe Nistru. Opoziția proeuropeană a mai cerut audierea ministrului în Parlament, pentru a explica poziția Chișinăului pe plan internațional față de problema regiunii transnistrene și implicit față de conflictul de pe Nistru.

**

Viorel Morari va fi anchetat într-un nou dosar pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită

Procuratura Generală a anunțat miercuri, 12 februarie, că a transmis în judecată dosarul în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea urmăririi penale. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă, că Viorel Morari l-ar fi protejat pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc. Totodată, el a anunțat că a mai  fost pornită o cauză penală pe numele fostul șef al instituției specializate care urmează să fie anchetat pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită. Amintim că Viorel Morari a fost reținut pe 10 ianuarie și plasat ulterior în arest preventiv.

**

Transmiterea gărilor și stațiilor auto unei firme private, s-a făcut cu grave încălcări, potrivit comisiei de anchetă

Transmiterea gărilor și stațiilor auto din Rep. Moldova, printr-un parteneriat public-privat, unei companii create cu doar două zile înainte de concurs, s-a făcut cu grave încălcări ale legislației și a lezat interesele statului, potrivit raportului comisiei parlamentare de anchetă prezentat joi, 13 februarie, în plenul Parlamentului. Președintele comisiei, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu a cerut efectuarea unui raport de monitorizare și demararea procedurilor de reziliere a contractului, dacă vor fi depistate încălcări. Comisia de anchetă a mai constatat că acel concurs a fost organizat în așa fel încât să fie favorizată o singură companie, care ar fi avut conexiuni cu controversatul om de afaceri Ilan Șor, care a părăsit Rep. Moldova la mijlocul lunii iunie anul trecut după ce democrații au cedat puterea.

**

Partidele de dreapta, în discuții pentru semnarea unui pact de neagresiune

PAS, PPDA, Mișcarea Unirea, PUN și PLDM, s-au lansat în discuții săptămâna aceasta pentru semnarea unui pact de neagresiune în vederea alegerilor prezidențiale care ar urma să fie organizate la toamnă. PAS a publicat miercuri, 12 februarie, proiectul unui pact de neagresiune, prin care formațiunile semnatare se vor angaja să se abțină de la critici sau atacuri reciproce în spațiul public până la alegerile prezidențiale din 2020. În aceeași zi, Mișcarea Politică Unirea, creată de cinci partide extraparlamentare unioniste, a chemat celelalte forțe politice de dreapta să convină asupra unei strategii comune în vederea alegerilor prezidențiale. Platforma DA a exprimat, însă, îndoieli în privința eficienței semnării unui asemenea document și a anunțat că optează pentru o cooperare mai largă, inclusiv prin identificarea unui candidat comun la prezidențiale.

**

Peter Michalko: UE va urmări cu atenție alegerile prezidențiale din Rep. Moldova

Uniunea Europeană va urmări cu atenție desfășurarea alegerilor prezidențiale care vor avea loc anul acesta în Rep. Moldova. Șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko a declarat joi, 13 februarie, la o reuniune cu participarea societății civile că în vizor se vor afla, între altele, finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, votul din diaspora și regiunea transnistreană, precum și pluralismul mediatic. Așteptările față de Guvernul Chicu sunt legate de asigurarea unui cadru predictibil în ceea ce ține de pluralismul politic și în mass-media, democrație și implicarea societății civile. În mod special, trebuie contracarate riscurile dezinformării, a declarat Peter Michalko la reuniunea Platformei Societății Civile UE – Rep. Moldova.

**

Șase ambasadori ai RM peste hotare, rechemați la Chișinău

Rechemarea a șase ambasadori ai Rep. Moldova de peste hotare, în această săptămână, a trezit mai multe comentarii și nedumeriri în societate. Pentru patru diplomați, mandatul expiră, însă alții doi, cei acreditați în China și la Viena, nu se aflau la final de mandat. Dintre cei șase ambasadori rechemați, pentru patru mandatele au expirat anul trecut. Este vorba de reprezentanții diplomatici ai Chișinăului în România, Bulgaria, Cehia și Suedia. Șeful misiunii diplomatice din China a fost rechemat mai devreme, precum și ambasadorul acreditat la Viena și pe lângă OSCE, Victor Osipov. Expertul în politică externă, Iulian Groza, directorul executiv al IPRE, crede că rechemarea lui Victor Osipov este și noutatea acestui val de revocări, iar motivul speculat este politica promovată de acesta la OSCE, o politică neconvenabilă Moscovei. Ministerul de Externe își explică acțiunile prin buchia legii, fără precizări exacte care au fost motivele rechemării.

**

Propunerea lui Igor Dodon privind creditul acordat de BNM, conform așa-zisei „legi a miliardului”

Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 10 februarie, despre intenția autorităților de a elabora un proiect care să prevadă reducerea sumei pe care statul va trebui să o plătească pentru a acoperi creditul acordat de Banca Națională, celor trei bănci devalizate în 2014. Șeful statului a declarat că mecanismul constă în faptul că acest credit va fi achitat Băncii Naționale fără dobândă, iar economiile totale vor fi de 5-6 miliarde de lei. Fracțiunea Platformei DA a propus, anterior, aplicarea unui moratoriu pe legea respectivă, dar care nu a fost susținut de majoritatea parlamentară. Liderul fracțiunii, Alexandru Slusari, susține că această decizie ar fi fost mult mai eficientă, iar ceea ce propune Igor Dodon ar fi o încercare de a se dezvinovăți în fața electoratului pentru că nu și-a respectat promisiunea făcută la alegerile din 2016 de a anula așa-numita lege a miliardului.

**

Guvernul propune schimbări în legea pensiilor care sunt în defavoarea pensionarilor, potrivit experților

Guvernul condus de Ion Chicu a aprobat miercuri, 12 februarie, o serie de amendamente la legea pensiilor, care prevăd că cele două indexări anuale se vor face în funcție de rata inflației în ultimele șase luni. Guvernarea a decis, practic, să renunțe la modificările aprobate în decembrie anul trecut de Parlament care stabileau că indexarea pensiilor se face având în vedere indicele prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Aceste amendamente vor defavoriza persoanele cu venituri mici deoarece vor reduce la jumătate coeficientul de indexare, susțin experții atenționând că de fapt pensiile nu vor crește precum au promis autoritățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău