Săptămâna într-o oră din 09 octombrie 2020

  • 09 Octombrie 2020 18:26
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

În cursa pentru funcția de șef al statului au fost admiși 8 candidați

Ultimii doi candidați la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă, au fost înregistrați luni, 05 octombrie, în cursa electorală, astfel fiind definitivată lista pretendenților la funcția de președinte al Rep. Moldova la scrutinul din 1 noiembrie. Cei doi candidați unioniști s-au lansat miercuri, 07 octombrie, în campanie, liderul PUN în cadrul unui eveniment organizat la Ungheni, iar candidatul Blocului Electoral Unirea – în scuarul din fața Parlamentului. Cei opt candidați înscriși în cursa electorală vor figura în buletinele de vot în următoarea ordine: Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul Unirea).

**

Regimul separatist de la Tiraspol acuză cetățeni ai R. Moldova de spionaj

Un polițist de la Florești precum și alte trei persoane au fost sechestrate săptămâna aceasta de autoritățile separatiste transnistrene sub acuzația de spionaj. Două din cele patru persoane răpite miercuri, 07 octombrie, de separatiști în Zona de Securitate au fost a doua zi eliberate, potrivit Ministerului de Interne. Igor Dodon a spus vineri, 09 octombrie, în emisiunea sa video pe o rețea socială că cei doi  au fost eliberați după ce el a vorbit cu Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol. Experții cred că situația este gravă, iar Igor Dodon își face PR politic în campania electorală, inclusiv prin intermediul acestui incident.

**

Curtea de Apel a respins contestația depusă de Andrei Năstase

Curtea de Apel Chișinău a respins, ca neîntemeiată, contestația depusă de candidatul Platformei DA la funcția de președinte al Rep. Moldova, Andrei Năstase, privind deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului. CEC a decis deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate și 42 pentru cetățenii din stânga Nistrului, cu 12 mai multe decât la scrutinul prezidențial din 2016. Atunci, opoziția, precum și societatea civilă, au denunțat fraudarea alegerilor în aceste secții, prin aducerea organizată a alegătorilor, dar și cumpărarea votului.  Totodată, experții atenționează că cetățenii din stânga Nistrului nu au posibilitatea să se informeze despre procesele politice din R. Moldova, iar actorii politici de la Chișinău nu își pot desfășura campaniile în regiunea controlată de separatiști.

**

Maia Sandu îl invită pe Igor Dodon la dezbateri publice

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, a lansat, vineri, 09 octombrie, o invitație la o dezbatere publică în perioada 26 – 30 octombrie adresată candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. ”În această campanie, toți candidații care vor să schimbe starea de lucruri în Moldova îl au ca oponent pe Igor Dodon. De aceea, îl chem pe candidatul Igor Dodon la o dezbatere publică” a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. Tot vineri, Igor Dodon a confirmat că nu va participa la dezbaterile electorale, cel puțin până la 1 noiembrie.

**

MAEIE: din cauza pandemiei la alegerile din 1 noiembrie peste hotare vor fi deschise mai puține secții de votare

Autoritățile de la Chișinău admit că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie există riscul ca pentru diaspora să fie deschise mai puține secții de vot decât numărul aprobat de Comisia Electorală Centrală. Acest lucru depinde de evoluția situației epidemiologice în țările gazdă și de eventualele restricții sanitare. Totodată, CEC informează că persoanele care vor fi depistate cu febră la intrarea în secțiile de votare își vor putea exercita dreptul la vot, fiind luate măsuri de prevenire a răspândirii infecției. 

**

Parlamentarii europeni reiterează că alegerile libere sunt o precondiție pentru sprijinul european

Neregulile din procesul de înregistrare preliminară a cetățenilor moldoveni la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie a fost subiect de discuție la cea de-a opta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova. Eurodeputatul Siegfried Mureșan se declară îngrijorat cu privire la dezechilibrele în decizia CEC referitoare la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în afara țării. Partenerii europeni subliniază importanța integrității procesului electoral și necesitatea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare într-un mod liber, corect și transparent. Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, a mai spus eurodeputatul.

**

CCM: ONG-urile pot presta servicii partidelor în alegeri, doar cu plată

Curtea Constituțională a stabilit joi că organizațiile necomerciale pot presta servicii cu plată partidelor politice în campania electorală. Interdicția în această privință, stabilită în noua lege cu privire la organizațiile necomerciale a fost contestată de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Acesta menționat că textul este mai restrictiv decât varianta inițială a legii propusă de Guvern, iar prevederea respectivă nu se regăsea nici în legea veche. Pe de altă parte, reprezentantul Parlamentului, Radu Radu, a menționat că interdicția este în concordanță cu prevederile legislației care interzic finanțarea campaniilor electorale din exterior. Curtea Constituțională a admis parțial contestația. Aceasta a stabilit că organizațiile necomerciale nu pot presta servicii gratuite partidelor politice în campanie, dar o pot face numai contra plată

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău