Săptămâna într-o oră din 05 martie 2021

  • 05 Martie 2021 16:52
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

CCM: Guvernul interimar poate numi noi secretari de stat, nu și miniștri

Curtea Constituțională a Rep. Moldova (CCM) s-a pronunțat joi, 4 martie, în privința sesizării președintei Maia Sandu privind puterile unui Guvern demisionar. Șefa statului contestase mai multe prevederi ale Legii cu privire la Guvern care, în opinia sa, ar limita președintele și executivul interimar, în condițiile în care, la finele anului trecut, ex-premierul Ion Chicu și trei foști miniștri de la ministere-cheie au refuzat interimatul funcțiilor. Mai mult, la Ministerul Sănătății, după plecarea ministrei și a altor adjuncți ai săi, a rămas un singur secretar de stat. Curtea a declarat neconstituțională prevederea prin care Guvernul demisionar nu putea să numească noi secretari de stat, deoarece această interdicție ar putea afecta funcționalitatea unui minister. În același timp, magistrații constituționali au lăsat în vigoare celelalte prevederi contestate de șefa statului, astfel că nu pot fi numiți și noi miniștri într-un Guvern, al cărui mandat a încetat, acesta nefiind în drept, de exemplu, nici să încheie tratate internaționale.

**

Reacția reprezentantei Președinției la decizia CCM

CCM a statuat că într-un guvern în demisie nu poate fi modificată componența miniștrilor, însă pot fi efectuate remanieri de cadre în privința secretarilor de stat sau a șefilor de agenții guvernamentale. În rest, magistrații au declarat inadmisibile celelalte solicitări din contestarea depusă de președinție, motiv pentru care, oponenții politici ai Maiei Sandu și în primul rând socialiștii au calificat decizia Curții ca o nouă lovitură dată planurilor politice ale șefei statului. Pe de altă parte, Președinția a apreciat decizia ca fiind una bună, după cum a reacționat pe Facebook inițial consiliera prezidențiale pe probleme de drept Olesea Stamate. Ulterior, ea a precizat că lucrurile se deblochează, dar, însă doar într-o mică măsură. Cel puțin, după decizia CCM, vor putea fi numiți secretari de stat la Ministerul Sănătății, a precizat fosta ministră a Justiției.

**

Maia Sandu, la sfat cu societatea civilă

Președinta Maia Sandu a avut săptămâna aceasta consultări cu societatea civilă pentru a asculta opiniile și recomandări experților în vederea depășirii crizei politice. Între timp, socialiștii, i-au cerut din nou Maiei Sandu să o desemneze pentru funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, propusă de PSRM și Partidul Șor. Mai mult, luni, 1 martie, într-un briefing, liderul PSRM Igor Dodon a fixat și o dată limită până la care Maia Sandu ar trebui să facă această desemnare – 9 martie 2021. În același timp PSRM nu ia în calcul organizarea unui referendum de demitere a președintei Maia Sandu, a mai spus Igor Dodon. Pe de altă parte, Partidul Acțiune și Solidaritate le cere socialiștilor să renunțe la amenințări și ultimatumuri și să accepte alegerile anticipate.

**

Proiectul PSRM privind lustrația, pe agenda comisiei juridice a Parlamentului

Președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, deputatul socialist Vasile Bolea, a anunțat în marți, 2 martie, că membrii comisiei vor examina și un proiect de lege privind lustrația, înregistrat de PSRM în decembrie anul trecut. Proiectul prevede, între altele, încetarea înainte de termen a mandatelor mai multor conducători de instituții sub control parlamentar, numiți în funcție în perioada anilor 2016-2019, în timpul guvernării PDM. Printre cei vizați ar fi șefii de la BNM, ANRE, CNPF, Consiliul Concurenței, membrii Consiliului Audiovizualului și ale altor instituții importante în stat. Acest proiect comportă mai multe carențe juridice și ar atenta la independența unor autorități de reglementare, consideră experții. În plus, acesta pare a fi mai degrabă o tentativă de a prelua controlul asupra mai multor instituții, decât curățarea lor de persoane care au ajuns în funcție în timpul fostei guvernări PDM.

**

Angajații CFM protestează, fiind nemulțumiți că nu și-au primit salariile de 4 luni

Angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” au protestat, joi, 4 martie, în fața Parlamentului și Președinției, fiind nemulțumiți că nu li s-au achitat salariile pentru ultimele patru luni. În fața protestatarilor au ieșit deputatul Platformei DA Alexandru Slusari și deputatul socialist Oleg Lipskii președintele Comisiei parlamentare privind analiza situației economico-financiare a CFM. Deputatul socialist le-a declarat protestatarilor că problema nu poate fi rezolvată fără un guvern plenipotențiar, iar Alexandru Slusari, a menționat că cei care au fost la conducerea CFM au dus la falimentarea întreprinderii și a solicitat demisia actualului director interimar. Reprezentanții comisiei parlamentare speciale de anchetă cu care feroviarii au discutat în aceeași zi au anunțat că săptămâna viitoare va fi audiat directorul întreprinderii în legătură cu situația de la CFM. Totodată, Președinția anunță că subiectul va fi abordat la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

**

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău