SĂPTĂMÂNA EUROPEI LA RADIO CHIȘINĂU || Ambasadorul Lituaniei: „În 1994, noi am decis să mergem spre Vest, împreună cu UE și NATO și de atunci a început rapid modernizarea țării noastre”

  • 17 Mai 2020 10:10
SĂPTĂMÂNA EUROPEI LA RADIO CHIȘINĂU || Ambasadorul Lituaniei: „În 1994, noi am decis să mergem spre Vest, împreună cu UE și NATO și de atunci a început rapid modernizarea țării noastre”

Lituania a fost prima dintre țările baltice care și-a declarat independența față de fosta URSS. Lituanienii au știut că sunt ocupați și au avut mereu în memorie amprenta libertății. Au discutat și au înțeles încotro vor să meargă: spre Vest, spre UE și NATO. Timp de un deceniu, lituanienii, inclusiv cei întorși din diasporă au muncit la reconstruirea țării.

Mai sunt de făcut multe și în Lituania, dar s-au atras investiții enorme, creșterea PIB-ului e printre primele în UE, spune într-un interviu pentru Radio Chișinău, ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kęstutis Kudzmanas. S-a investit în sistemul judiciar, în educație, în infrastructură, dar societatea lituaniană e în continuă dezvoltare.

Domnule ambasador Kęstutis Kudzmanas, Lituania este printre principalii susținători ai parcursului european al Republicii Moldova și chiar și-a oferit ajutorul și experiența în acest sens. Cum ați evolua calea europeană a R. Moldova?

Într-adevăr, Lituania este unul dintre cei mai importanți suporteri ai parcursului european al Republicii Moldova, dar și al Ucrainei și Georgiei, care, de asemenea sunt parte a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Și acesta este documentul care vă ghidează spre dezvoltarea economică, spre dezvoltarea socială și fortificarea societății civile. Cred că în ultimii ani s-au realizat foarte multe, inclusiv în ceea ce ține de apropierea de piața europeană. Ar trebui menționat că exporturile dumneavoastră spre piața Uniunii Europene au crescut până la 70 % și sunteți lideri la acest capitol, comparativ cu Georgia și Ucraina. Sunteți lideri și în alte sectoare: sunteți primii care ați obținut regimul liberalizat de vize din partea Uniunii Europene. Aveți posibilitățile să utilizați toate avantajele DCFTA, comunitatea de afaceri din Republica Moldova are noi posibilități. De fapt, Uniunea Europeană îi oferă Republicii Moldova oportunități, dar ține de dumneavoastră să alegeți în ce direcție vreți mergeți. Iar Lituania este gata să vă susțină. Lituania a dezvoltat peste 100 de proiecte bilaterale în Republica Moldova, a sprijinit Chișinăul în proiecte europene, precum ar fi cele de twinning, care au ajuns în peste zece instituții. Au fost proiecte comune ale Uniunii Europene și ale Lituaniei aici pentru a sprijini instituțiile guvernamentale. De asemenea, numeroși experți din Lituania au fost în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că experiența lituanienilor este una relevantă pentru Republica Moldova. Noi am avut nevoie de mai mult de zece ani pentru a fi pregătiți de aderare. Lituania a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană în 1994 și peste zece ani a devenit stat membru al Uniunii Europene și credem că de succes. Ne-ar plăcea să împărtășim experiența noastră și după cum se știe mai sunt multe de făcut, dar noi sunt gata să vă sprijinim. Trebuie să continuați reformele care sunt cruciale: reforma justiției, lupta împotriva corupției, investigarea fraudei bancare și să restabiliți cumva încrederea europeană în instituțiile guvernamentale. Pentru că astfel de cazuri ca furtul miliardului sunt extrem de negative pentru imaginea țării. Imaginea nu este utilă doar pentru instituțiile guvernamentale, dar și pentru mediul de afaceri, pentru că investitorii caută posibilități. Trebuie să fiți atractivi. Noi, în interiorul Uniunii Europene suntem în căutarea de investitori, suntem competitivi pentru a obține noi finanțări și pentru a fi cât putem noi de buni. Dacă mă întrebați care este nivelul integrării europene, vă răspund că este important să se lucreze pentru rezultate concrete și tangibile în implementarea reformelor.

Excelență, după cum bine știți, Republica Moldova a fost de multe ori comparată cu țările baltice, inclusiv Lituania. Iar întrebarea de bază a cam fost aceeași: cum a reușit Lituania să devină un stat pe deplin european?

A fost o cale lungă și complicată. Noi ne-am recăpătat independența pe 11 martie 1990 și ne-a luat câțiva ani să discutăm, să analizăm pentru a găsi calea corectă; să asigurăm securitatea, stabilitatea economică și prosperitatea oamenilor noștri. În anul 1994, toate partidele noastre: fie ele de dreapta, de centru sau de stânga, au ajuns la un consens și au semnat o înțelegere prin care spuneau că pentru a asigura o dezvoltare constantă a Lituaniei, trebuie să devenim membri ai Uniunii Europene. Ne-a luat zece ani acest proces: timp în care ne-am consolidat capacitățile, am dezvoltat abilitățile necesare, am adoptat standardele europene. A fost nevoie de zece ani ca să îndeplinim cerințele europene, să ne aliniem acestor norme. La 1 mai, 2004, după zece ani de negocieri, Lituania a devenit stat membru al Uniunii Europene și trebuie să menționăm că unul dintre cei mai de succes membri ai UE. Dacă e să ne uităm la cum a crescut PIB-ul nostru în ultimii zece ani, atunci putem spune că suntem printre primii în blocul comunitar la acest capitol. În Lituania, cele mai atractive destinații pentru investitori sunt companiile de tehnologie financiară, cele de telefonie, IT. Și într-adevăr noi am atras miliarde. Noi am investit în țara noastră, în infrastructura lituaniană, inclusiv pentru a face țara atractivă pentru investitorii străini. Noi lucrăm pe piața globală, suntem parte a pieței globale. Noi acordăm atenție nu doar exportului, dar și importului de tehnologii.

Desigur, au fost și unele perturbări. Noi înțelegem că Uniunea Europeană înseamnă libertăți: libertăți de circulație, de capital, de tehnologii. După ce am devenit membri ai UE, aproape un milion de tineri pricepuți au plecat în țările europene, iar acum mulți dintre ei se întorc înapoi, ba chiar se întorc mai mulți decât au plecat. Ei se întorc cu noi capacități, cu capital, cu noi companii. În contextul Brexit-ului, multe companii din Marea Britanie vin în Uniunea Europeană, iar multe chiar în Lituania, iar conducătorii companiilor sunt lituanieni. E o integrare în diverse sectoare. În timpul pregătirii pentru aderarea la UE, noi ne- am construit economia și exporturile. Noi am devenit o țară de succes nu doar datorită dezvoltării economice, securității, tehnologiilor moderne dar și grație faptului că am construit o societate civilă puternică, rezistentă în fața amenințărilor hibride, a știrilor false. Rolul societății civile este extrem, extrem de important. Noi lucrăm foarte mult nu doar pentru a construi instituții comune, dar și pentru a construi o societate civilă puternică. De asemenea, este foarte important să avem o mass-media liberă care să verifice ce fac autoritățile.

Dintre cele trei țări baltice, Lituania a fost prima țară care și-a declarat independența de fosta Uniune Sovietică. Cum a fost pentru lituanieni procesul de regăsire națională, de redefinire?

Secolul XX a fost unul dureros pentru statele baltice, pentru Lituania, pentru Republica Moldova, care a suferit de pe urma pactului Molotov-Ribbentrop. Noi am fost prima țară care a declarat că părăsește Uniunea Sovietică, dar procesul a început cu mult înainte de anul 1990. Chiar în timpul celui de-al doilea război mondial a existat o rezistență puternică în Lituania, în pădurile noastre, unde partizanii rezistenței luptau cu trupele sovietice. Noi ne amintim aceste lupte pentru independență, poate de aceea pentru noi a fost destul de ușor să înțelegem că am fost ocupați și care e importanța libertății. Atunci când ne-am recăpătat independența, pe 11 martie 1990, noi am început rapid să ne reconstruim instituțiile guvernamentale. Și un rol important l-a jucat diaspora: lituanienii din SUA, din America din Sud. Mulți s-au întors acasă pentru a pune  umărul și pentru a reconstrui o nouă țară independentă. Dar, să știți că au fost multe discuții: încotro să mergem, care e cea mai bună cale pentru securitatea țării: să fim o țară neutră, să ne alăturăm NATO sau chiar a existat o propunere de securitate din partea lui Elțin, pe care am refuzat-o. Dar, după discuții în politică și societate, în 1994, noi am decis să construim o nouă țară împreună UE și NATO și de atunci a început rapid modernizarea țării noastre. Noi încă construim societatea noastră, sunt acum alte probleme cu care se confruntă întreaga lume și trebuie să fim pregătiți, să fim rezistenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău