SĂPTĂMÂNA EUROPEI LA RADIO CHIȘINĂU | Ambasadorul Daniel Ioniță: Dorim ca cetățenii R.Moldova să aibă șansa să trăiască o viață mai bună. Donația substanțială a României este una total dezinteresată și lipsită de orice fel de condiții

  • 14 Mai 2020 16:56
0%
00:00:00
00:00:00

Abordarea României față de Republica Moldova este una sinceră și deschisă. De-a lungul timpului, Bucureștiul a realizat aici numeroase proiecte, care au făcut mai bună viața celor care trăiesc în R. Moldova. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, el a vorbit despre recenta asistență umanitară a României oferită R. Moldova: medicii veniți în misiune să lupte cu COVID-19 și medicamente și echipamente medicale în valoare de 3,5 milioane de euro.

Diplomatul a declarat că uneori România a avut impresia că crede mai mult în parcursul european al R. Moldova, decât unele autorități de la Chișinău.

Noi am spus și am demonstrat că abordarea noastră față de Republica Moldova este una sinceră și deschisă. Am susținut fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova, pentru că având experiențele noastre din România știm că acest parcurs este unul care va asigura moderniza și transformarea spre bine a Republicii Moldova, pe de o parte. Pe de altă parte, uneori am avut impresia că noi poate credem mai mult în acest parcurs comparativ cu unele dintre autoritățile dvs din Republica Moldova. Însă, în calitate de parteneri strategic și prieteni sinceri și total dezinteresați ai R. Moldova, am încercat de fiecare dată să transmitem acele mesaje potrivite, care sperăm că nu sunt doar auzite, dar vor fi ascultate, deși sunt convins că unele dintre mesajele noastre nu fac întotdeauna plăcere în unele birouri de la Chișinău. Dar credeam că este nevoie ca în continuare Republica Moldova și autoritățile sale să manifeste seriozitate și responsabilitate în îndeplinirea angajamentelor pe care și le-au asumat prin Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, să se uite la avantajele concrete, inclusiv în ceea ce privește liberalizarea regimului de vize.

Ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat cât de importante sunt reformele în justiție, despre un mediu de afaceri transparent, fără practici oneroase care să atragă investitorii. El a spus că România urmărește cu deosebit de mare atenție tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, pentru că se bazează pe o comunitate de limbă, istorie și tradiție. Diplomatul a subliniat că Bucureștiul își dorește o viață mai bună pentru cetățenii R. Moldova, încă o dovadă în acest sens fiind ajutorul umanitar oferit în lupta cu pandemia.

„Cu adevărat, dorim ca cetățenii R. Moldova să aibă șansa să trăiască o viață mai bună. În acest context, asistența substanțială donată de România  în ultima perioadă, cred că a fost una oportună, necesară, este una generoasă și este una total dezinteresată și lipsită de orice fel de condiții. Am văzut că în Republica Moldova există multe cadre medicale infectate din lipsa materialelor de protecție, ne-am uitat la dinamica infectărilor persoanelor cu COVID-19. Sigur că sunt diferiți politicieni care au încercat să valorifice și chiar au făcut-o spre propriul beneficiu, de fapt, au încercat să manipuleze aceste date statistice(…) Această asistență e total dezinteresată și total lipsită de condiții. Am venit cu o resursă umană, am venit cu medici și asistente antrenați în lupta contra COVID, care au fost și în Italia. Acești medici sunt eroii vremurilor noastre și efortul lor trebuie să fie unul recunoscut și apreciat. Am discutat cu unii dintre ei, dar sunt obosiți, dar încrezători în misiunea lor. Donația noastră de medicamente a fost una oportună și necesară. Am încercat să punem în toate cele 20 de camioane toate materialele necesare pentru spitalele din R. Moldova care luptă împotriva COVID-19”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău