SĂPTĂMÂNA EUROPEI LA RADIO CHIȘINĂU | Ambasadoarea Germaniei „Dacă rămânem solidari, vom rămâne puternici”
-
14 Mai 2020 18:25
Infrastructura, asigurarea cu apă și canalizare, investiții în educația duală – acestea sunt doar câteva sectoare în care Germania investește în Republica Moldova. Recent, autoritățile de la Berlin, au trimis și echipamente de protecție împotriva COVID-19, iar specialiștii din Germania „se vor întâlni” pe online cu cei din R. Moldova, pentru a discuta metode de tratament a pandemiei, anunță ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, diplomata a vorbit și despre rolul Germaniei în gestionarea crizei la nivelul Uniunii Europene, povestind despre pacienți din Italia, Franța sau Olanda, care au fost tratați în spitalele germane.
Doamnă Ambasadoare Angela Ganninger, Germania este una din cele mai dezvoltate țări din lume și în Uniunea Europeană. Vorbiți-ne vă rog despre succesul Germaniei, inclusiv în contextul reunificării părții de est și celei de vest.
În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație. Știți, există mai multe elemente în dezvoltarea noastră care s-au reunit pe parcursul anilor. După război, desigur, Germania a fost foarte distrusă. Însă, și-a revenit și s-a reconstruit. Acest lucru s-a întâmplat grație Planului Marshall, de pildă, dar și, foarte important, datorită viziunii lui Robert Schuman, care a sugerat că industriile oțelului și cărbunelui ale Franței și Germaniei ar trebui să fie gestionate în comun, iar asta, după cum știți, a devenit nucleul Uniunii Europene, așa cum o cunoaștem astăzi. Această cooperare în cadrul Uniunii Europene a fost foarte avantajoasă pentru țara mea, deoarece în acest cadru Germania a putut să se dezvolte și să devină o țară prosperă cu o democrație stabilă. Iar reunificarea, după cum ați menționat, desigur fusese un eveniment major în istoria recentă a Germaniei, în istoria modernă a Europei. Asta a însemnat și un efort economic enorm, dat fiind că ambele state germane au avut un parcurs de dezvoltare foarte diferit în precedenții patruzeci de ani. Am reușit, pentru că am fost înconjurați de prieteni și parteneri în cadrul Uniunii Europene și am putut foarte mult să ne axăm pe reformele necesare în țara noastră.
Astăzi Germania este una din cele mai importante țări în Uniunea Europene. Care este rolul țării dumneavoastră în gestionarea acestei crize cauzate de pandemia Covid-19?
Fiind una din cele mai mari țări și una dintre țările fondatoare ale Uniunii Europene, simțim desigur o responsabilitate foarte mare pentru ca Uniunea să rămână puternică și solidară. Acest lucru este de o deosebită importanță în această pandemie. Da, Germaniei i-a luat ceva timp ca să-și coordoneze eforturile. După aceasta, însă, am oferit asistență partenerilor noștri europeni. Spre exemplu, pacienții cu Covid-19 din Italia, Franța, Olanda erau tratați în spitalele germane atunci când spitalele din anumite regiuni ale acestor țări erau supraîncărcate cu pacienți și acest tratament a fost acoperit financiar de partea germană. Noi am oferit și echipamente de protecție altor state. Este foarte important pentru noi să contribuim la acest răspuns conjugat, în diverse moduri. A fost găsită deja o soluție pentru eforturi comune în sectorul sănătății. Dar cu ce va mai trebui să ne ocupăm în comun în viitor este abordarea impactului economic al acestei crize.
Am vrut să atingem un pic și subiectul relațiilor dintre Republica Moldova și Germania. Aici în Moldova, Germania a realizat o serie de proiecte, axându-se în majoritatea sa pe infrastructură. Și vreau să vă întreb, dnă Ambasadoare, de ce Germania a optat pentru astfel de proiecte aici?
A: Știți, cooperarea, desigur, înseamnă întotdeauna eforturi conjugate. Noi am convenit cu Guvernul Republicii Moldova cu privire la domeniile de asistență. Vorbind de infrastructură, ne-am implicat mai ales în sectorul aprovizionării cu apă. Știți că în Moldova mai există localități unde nu în toate casele este apă și canalizare. Și vedem acum, în criză, că igiena și apa sunt foarte importante. Deci, acesta este un domeniu pe care, de comun acord, l-am identificat pentru activități de cooperare și investiții. Un alt domeniu al cooperării noastre de infrastructură este eficiența energetică pentru grădinițe, școli și spitale. Mai avem, totuși, și un domeniu de cooperare care este mai degrabă unul de recomandări pentru economie, dar și pentru educația duală, unde se pune accent pe economia verde . Ajutarea tinerilor să obțină abilități pentru a-și găsi locuri de muncă bune în această țară – asta de asemenea este o prioritate pentru noi.
Germania ne-a ajutat, de fapt, să contracarăm Covid-19, printr-un lot de echipamente. Dar mai aveți și alte planuri ca să ajutați Republica Moldova în această pandemie, în această criză de sănătate?
Da, însă probabil într-un alt mod. Recent Moldovei i-au fost oferite mai multe donații din partea UE și statelor membre. Și cel puțin la această etapă nu planificăm un nou lot de echipament de protecție. Suntem, însă, în etapa organizării, de comun cu experți din Moldova, a unei conferințe video, în cadrul căreia experții germani vor discuta și împărtăși experiența lor în această criză. Aș dori de asemenea să subliniez că Germania a oferit o cantitate substanțială de bani pentru eforturile internaționale comune de depășire a crizei. Ca să vin doar cu un exemplu: săptămâna trecută, Cancelara Merkel a oferit din numele Germaniei 525 milioane de euro pentru finanțarea cercetărilor comune de producere a unui vaccin care să fie disponibil tuturor țărilor în condiții egale. Astfel, din aceste eforturi comune, eforturi științifice, va avea de beneficiat și Republica Moldova în viitor. Desigur, vaccinul încă nu există, dar sperăm că el va fi produs.
Da, este foarte important. Noi toți așteptăm cu nerăbdare acest vaccin pentru Covid-19. Și ultima întrebare a interviului nostru: dnă Ambasadoare, ne puteți relata care este viziunea Germaniei asupra viitorului Uniunii Europene?
Cred că trebuie să fim uniți, să lucrăm îndeaproape. Am vorbit că această pandemie va avea și repercusiuni economice. Această chestiune va fi printre prioritățile pe agenda președinției noastre în Uniunea Europeană. Știți că în a doua jumătate a acestui an, Germania va deține președinția Consiliului UE. Cred că viitorul Uniunii va depinde, într-o anumită măsură, de modul cum reușim să depășim acest declin economic împreună. Dacă rămânem solidari, vom rămâne puternici. Acesta este scopul nostru. Aceasta trebuie să facem. În această direcție vom acționa. Am învățat pe parcursul anilor că suntem mult mai puternici când acționăm împreună, conjugat, decât atunci când fiecare dintre noi lucrează aparte, individual. Acest lucru este valid și pentru relațiile noastre cu Republica Moldova și cu Parteneriatul Estic, per general. Noi credem că împreună putem realiza mai multe. Împreună suntem mai puternici.
Ați putea adresa un scurt mesaj publicului nostru cu ocazia Zilelor Europei, Săptămânii Europei aici în Republica Moldova?
Regret, desigur, că în aceste condiții nu putem realiza evenimentele dedicate Zilelor Europei afară, în mod obișnuit în parc. Suntem foarte satisfăcuți, însă, că am reușit să venim cu alte soluții pentru a comunica, pentru a împărtăși această zi cu moldovenii prin intermediul concertului care a fost difuzat la TV și prin internet, cât și prin alte modalități, precum ar fi și acest interviu. Și ce vreau să le spun oamenilor de aici este: fiți sănătoși, fiți în siguranță. Respectați măsurile pentru a vă proteja și a-i proteja pe alții. Astfel încât să putem reveni la o viață cât mai normală cât de curând posibil.