Săptămâna europeană a energiei sustenabile a fost lansată
-
27 Septembrie 2019 18:38
Criza climatică este iminentă, de aceea este important ca fiecare să se preocupe de mediu, schimbarea climei și păstrarea energiei. De aceasta depinde viitorul nostru. Criza climatică este o realitate presantă și, dacă nu reușim să acționăm acum, acest lucru va afecta tot mai mult viitorul tinerilor. Mesajele au fost exprimate vineri, 27 septembrie, în cadrul evenimentului de lansare a săptămânii europene a energiei sustenabile, transmite IPN.
Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău, a declarat că politicile climatice de perspectivă pe care le promovează țările lumii influențează asupra vieții cetățenilor și asupra formării unei societăți mai rezistente la schimbările climatice. Potrivit ambasadorului, riscurile care provin din schimbările climatice sunt foarte mari și ele vizează țările care sunt dependente de producția agricolă, de sectorul agro-alimentar, unde aceste schimbări pot avea efecte neplăcute. „Implicarea generației tinere și a societății civile este o condiție necesară pentru obținerea succesului. Este timpul să răspundem acestui apel la acțiune”, a spus Peter Michalko.
Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a menționat că energia sustenabilă înseamnă eficiență energetică, energie verde și un mediu curat. De asemenea, a declarat că un leu investit în energia verde generează trei lei economisiți. „Din păcate, în prezent în Republica Moldova mai puțin de1% de energie produsă este energia verde. Misiunea este de a mări această cifră până la 10% în următorii cinci ani”, a spus Vadim Brînzan.
Alexandra Șiem, reprezentanta oficiului BERD în Republica Moldova, a spus că instituția pe care o reprezintă implementează în Moldova un program vast de consultanță în afaceri. Totodată, afirmă că una dintre filierele acestei consultanțe este promovarea utilizării soluțiilor eficiente energetice pentru întreprinderi, pentru a reduce consumul de energie și impactul negativ asupra mediului înconjurător. „Energia verde trebuie implementată ca o modalitate de a demonstra grija pentru generațiile care vin”, a spus Alexandra Șiem.
Potrivit Liliei Curchi, expert în comunicare la Convenția primarilor privind climă și energie, în Republica Moldova tot mai multă atenție se acordă sectorului de energie regenerabilă, verde, durabilă. De aceea, Convenția vine să încurajeze autoritățile locale să adere la această platformă și să dezvolte programe care să ajute cetățenii să economisească sursele de energie, să se orienteze către energiile regenerabile și să dezvolte programe de adaptare la schimbările climatice.
În cadrul săptămânii europene a energiei sustenabile, în preajma Arcului de Triumf din centrul capitalei este vernisată o expoziție de proiecte europene de asistență tehnică în domeniul eficienței energetice și a acțiunilor climatice. Totodată, sunt purtate discuții și organizate prezentări tematice cu participarea programelor europene și a asociațiilor locale de mediu. Al fel, sunt organizate mai multe activități pentru tineri și copii.