Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, în Republica Moldova

  • 23 Iunie 2014 23:24
Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, în Republica Moldova

Săptămâna Europenă a Energiei Durabile a început, luni, 23 iunie, în Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de delegația Uniunii Europene la Chișinău în premieră. În Capitală dar și în alte orașe ale Republicii Moldova vor avea loc mai multe acțiuni de promovare a soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică. 

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile a debutat în Grădina Publică Ștefan cel Mare cu o expoziție în care inventatori din diferite colțuri ale Republicii Moldova și-au prezentat tehnologiile funcționând pe bază de energie alternativă. Printre aceștia am întâlnit-o și pe Ala Graveț, profesoară de geografie la Liceul Academiei de Știință din Chișinău. A venit să prezinte o bancă școlară eecologică, invenția a doi elevi din acest liceu.

Prezent la deschiderea evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a aminttit că acest eveniment are loc în săptămâna în care la Bruxelles, va fi semnat Acordul de Asociere cu UE, și a reiterat scopul pe care Uniunea Europeană și Republica Moldova și l-au propus de-l îndeplini până în 2020: Acela de a avea o rată de 20 la sută din totalul de energie distribuită la nivel național din surse alternative.

”Uniunea Europeană nu a fost niciodată un proiect de politcă externă, ci mai degrabă un proiect axat pe calitatea vieții și oportunităților pentru oameni.Beneficiile energiei regenerabile aar trebui să fie clare pentru toți. Natura, mediul, aerul pe caree-l respirăm este parte a acesteia. Trăim timpuri când se discută tot mai mult despre schimbările climatice, încălzirea globală, advărate riscuri pentru viața oamenilor. Aspectele de mediu sunt esențiale pentru omenire” a declarat Pirkka Tapiola.
 
Săptămâna Europeană a Energiei Durabile se va încheia pe 29 iunie, timp în care la Chișinău dar și în alte orașe ale Republicii Moldova vor avea loc conferințe, dezbateri, prezentări, un concert cu instrumente funcționând pe bază de energie solară, expoziții cu tehnologii pe bază de energie regenerabilă, expoziții foto ale istoriilor de succes de utilizare a energiei regenerabile în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău