Săptămâna Consiliului Europei | Nicolae Negru: Cred că este imposibil să supraapreciezi rolul Consiliului Europei în societatea noastră. Mi se pare că fiecare cetățean al Rep. Moldova a avut prilejul să se convingă de acest fapt

  • 11 Iulie 2022 12:56
Săptămâna Consiliului Europei | Nicolae Negru: Cred că este imposibil să supraapreciezi rolul Consiliului Europei în societatea noastră. Mi se pare că fiecare cetățean al Rep. Moldova a avut prilejul să se convingă de acest fapt

La Chișinău începe săptămâna Consiliului Europei. Săptămâna este dedicată împlinirii a 27 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei și are ca scop promovarea valorilor, idealurilor și principiilor fundamentale ale acestuia, anunță reprezentanța Consiliului în Republica Moldova. De la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, în data de 13 iulie 1995, Organizația a susținut R.Moldova în îndeplinirea obligațiilor sale statutare și a angajamentelor specifice pentru consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept.  

Consiliul Europei susține libertatea de exprimare și libertatea presei, libertatea  întrunirilor, egalitatea și protecția minorităților. Acesta a lansat campanii pe teme precum protecția copilului, combaterea discursurilor online de instigare la ură și drepturile persoanelor de etnie romă care reprezintă cea mai răspândită minoritate din Europa. Consiliul Europei ajută statele membre să lupte împotriva corupției și a terorismului și întreprinde reformele judiciare necesare. Grupul său de experți constituționali, cunoscut drept Comisia de la Veneția, oferă consiliere juridică țărilor din întreaga lume.

Aderarea la Consiliul Europei, acum 27 de ani, a fost o acțiune importantă pentru Rep. Moldova, susține analistul Nicolae Negru. Acest lucru ne permite acum să apelăm la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului atunci când ne sunt încălcate drepturile.

”Ne amintim de cazul Ilașcu, atunci când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat verdictul că Rusia este responsabilă de ceea ce s-a întâmplat în Transnistria, de încălcarea drepturilor omului, de tortura la care a fost supus și că de fapt o parte a teritoriului Rep. Moldova este ocupată de armata rusă. Cred că este imposibil să supraapreciezi rolul Consiliului Europei în societatea noastră, importanța lui pentru societate. Mi se pare că fiecare cetățean al Rep. Moldova a avut prilejul să se convingă de acest fapt”, a declarat Nicolae Negru. 

Consiliul Europei promovează drepturile omului prin convenții internaționale, cum ar fi Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și Convenția privind criminalitatea informatică. Consiliul monitorizează evoluția statelor membre în aceste domenii și emite recomandări prin organismele de monitorizare formate din experți independenți. Statele membre ale Consiliului Europei nu mai aplică pedeapsa cu moartea.

Cu ocazia marcării Săptămânii Consiliului Europei pe parcursul următoarelor zile va fi organizată "Caravana filmelor documentare pentru drepturile omului", în cadrul căreia vor fi prezentate filme produse cu sprijinul programelor în domeniul mass-media ale Consiliului Europei. Acestea vor fi proiectate în mai multe localități din Republica Moldova.

Mircea Surdu, directorul studioului TeleFilm Chișinău, partenerul evenimentului spune că toate filmele care vor fi proiectate iau în dezbatere drepturile omului.

”Astăzi 11 iulie vom fi la  Crăsnășeni, Telenesti, la tabăra de vară „Crăsnășeni”, unde vor fi proiectate 3 filme de scurt metraj „DisarmoNica”, de Jamsin Delev ,  „Orgada casei mele” de Ana Gurdiș și „Cerul fără stele”  de Victor Popovici. Mâine vom fi la Fălești. Vom proiecta lungmetrajul ”Eva noastră” la Casa de Cultură ”Mihai Volontir”. Pe 14 iulia Caravana va ajunge la Penitenciarul de la Rusca. Va fi vorba de o poriecție de tip închis unde vom proiecta lungmetrajul ”Vocea Lilianei” în regia lui Roman Gațcan. Pe 15 iulie vom fi la Cahul, unde vom proiecta la Sanatoriul ”Nufărul Alb” filmul ”Teatrul mare din Soroca” în regia lui Eugeniu Popovici și vom încheia Caravana la Sărățica Nouă, raionul Leova, localitatea de baștină a eroinei filmului ”Vocile Dianei”  Liliana Mării”, a menționat Mircea Surdu. 

Proiecțiile de filme vor fi urmate de discuții cu reprezentanți ai Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, realizatori, experți, parteneri cheie și oficiali guvernamentali.

Consiliul Europei este cea mai mare organizație pentru drepturile omului de pe continent. Are 46 de state membre, inclusiv toate statele membre ale UE.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău