Săptămâna bucătăriei italiene, marcată la Facultatea Tehnologia Alimentelor, UTM

  • 21 Noiembrie 2022 12:05
Săptămâna bucătăriei italiene, marcată la Facultatea Tehnologia Alimentelor, UTM

Deja de șapte ani, în perioada 14-20 noiembrie este marcată Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume – Settimana della Cucina Italiana nel Mondo. În contextul acestui eveniment gastronomic de importanță mondială cu genericul „Conviețuire, durabilitate și inovație: ingredientele bucătăriei italiene pentru sănătatea oamenilor și protejarea planetei”, Ambasada Italiei în Republica Moldova și Casa Rinaldi au venit în fața studenților de la Facultatea Tehnologia Alimentelor, Universitatea Tehnică a Moldovei cu impresionante master-classuri de tehnici contemporane și creativitate în bucătăria italiană.

A fost prilejul perfect pentru vizita, pe 17 noiembrie, a doi ambasadori de seamă ai Italiei la Facultatea Tehnologia Alimentelor, UTM – ES Ambasadorului Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo TOMASSONI, dar și a „ambasadorului gustului”, după cum este supranumit faimosul chef italian Federico Ferari.

Întâmpinați de către rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, decanul Facultăți Tehnologia Alimentelor – conf. univ., dr. Iurie Subotin, oaspeții, însoțiți de managerul general al brandului Casa Rinaldi în Moldova, Franco SANNA, patiserii Carlo Zoni și Giovanni Meli, dar și de Traian Stoianov – cunoscut prezentator tv și bucătar, și-au exprimat onoarea și mândria de a organiza deja a VII-ea ediție a acestui eveniment gastronomic și cultural pe plan mondial, care în acest an se desfășoară sub genericul „Conviețuire, durabilitate și inovație: ingredientele bucătăriei italiene pentru sănătatea oamenilor și protejarea planetei”. Oaspeții le-au dezvăluit studenților cât de lung e drumul pe care urmează să-l parcurgi pentru a deveni un chef, un bucătar iscusit, un bun profesionist în domeniul alimentație, se arată în comunicat.


Entuziasmați, studenții din cadrul Departamentului Alimentație și Nutriție, specialitățile „Tehnologia și managementul alimentației publice”, Filiera Francofonă „Tehnologies Alimentaires” și „Servicii publice de nutriție” au participat la un inedit master-class de tehnici contemporane și creativitate în bucătărie prezentat de faimosul chef italian Federico FERRARI pe tema „Dall’orto alla Strada” – „Din grădină la street food”. Sub privirile oaspeților și profesorilor lor, studenții au avut posibilitatea să descopere secretele preparării unor bucate autentice din bucătăria italiană, cum ar fi: „Tartă de topinambur” cu sos de hamsil și ciocolată albă; „Raviolo di bagna cauda” cu cremă de napi; „Iepure alla cremolinese” cu fasole verde și brulè de ficat; „Noptile la Bar Dante” – semifredo cu arahide, gel campari și namelaka de ciocolată albă.

Ulterior, urmărind arta de a găti a celebrilor patiseri italieni, Carlo ZONI și Giovanni MELI, care au făcut o demonstrație de preparare a unor produse de patiserie – macarons, bignè farciti și sigarette – studenții au remarcat cât de mult înseamnă bucătăria și aromele pentru italieni, dar și mândria cu care vorbesc despre ce este autentic italian – un exemplu de urmat atunci când vorbim despre promovarea bucătăriei tradiționale în lume.

Urmărind entuziasmul și implicarea studenților, Ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassi, a menționat că „Asemenea evenimente reprezintă o expresie a relației dintre Italia și Republica Moldova. Nu în zadar îl avem aici pe ambasadorul gustului italian, Federico Ferrari, care și-a adus profesionalismul și în Republica Moldova, ridicând prin asemenea master-classuri nivelul de profesionalism în domeniul culinar”. În context, d-sa a mulțumit Universității Tehnice pentru susținerea constantă a acestui eveniment, înmânând Diplome de gratitudine domnului rector Viorel BOSTAN și domnului decan Iurie Subotin.

Managerul general al brandului Casa Rinaldi în Moldova, Franco Sanna, care de fiecare dată susține asemenea evenimente cu produse italiene de calitate, s-a arătat extrem de mulțumit: „Sunt foarte emoționat și bucuros, fiindcă am văzut din partea acestor tineri un interes sporit în timp ce chef Federico gătea. Aceasta mă însuflețește foarte mult, ducându-mă la gândul că am putea promova Italia nu doar în timpul acestei săptămâni, dar și pe toată perioada anului”.

Un mesaj de încurajare le-a adresat studenților și rectorul Viorel Bostan, îndemnându-i să nu se oprească aici și să-și continue visul.
Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume este o inițiativă a guvernului italian, care promovează componentele distinctive ale mărcii italiene de calitate, durabilitate, cultură, siguranță alimentară, dreptul la hrană, educație, identitate, teritoriu și biodiversitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău