SĂPTĂMÂNA EUROPEI LA RADIO CHIȘINĂU: Șeful Delegației UE la Chișinău: „Uniunea Europeană așteaptă în continuare reforme în justiție și recuperarea banilor din frauda bancară”.

  • 15 Mai 2020 09:02
0%
00:00:00
00:00:00

Relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este una foarte strânsă, este bazată pe Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb, iar acest aspect, pune relația și cooperarea noastră la un nivel înalt și ne pune în fața obiectivului comun de asociere politică și integrare economică a R. Moldova cu Uniunea Europeană.

Declarația aparține șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, el a menționat că Uniunea Europeană așteaptă în continuare reforme în justiție și recuperarea banilor din frauda bancară.

Asta înseamnă, de fapt, că în viața cetățenilor R. Moldova, standardele Europene trebuie să devină realitate și cetățenii R. Moldova trebuie să beneficieze de această cooperare. În acest scop susținem și proiecte care trebuie să îmbunătățească calitatea vieții lor, de exemplu în infrastructură, și reforme care trebuie să schimbe instituțiile statului în  slujitori mai buni ai cetățenilor și vom continua să facem asta. Desigur, că aici există principiul condiționalității, care e apreciat și are ca scop ca aceste schimbări să fie făcute cât mai devreme. Aici sunt domenii în care trebuie destul de mult de făcut: reforma justiție și pași concreți precum progresul în investigarea fraudei bancare, așteptăm ca acești bani să fie recuperați, iar cei responsabili să fie aduși în fața justiției. Aceste reforme vor fi și mai importante și pentru perioada următoare, când economia țării trebuie revitalizată. Numai dacă Republica Moldova va fi bine pregătită, va oferi bune condiții pentru investiții, va atrage acești bani, se vor crea locuri de muncă, vor fi salarii mai mari pentru oamenii care trăiesc în această țară frumoasă.”

Întrebat despre declarațiile antieuropene ale unor politicieni de la Chișinău referitor la ajutorul oferit Republiciii Moldova de către Uniunea Europeană, Peter Michalko, a spus că aceste declarații, dacă există, sunt regretabile. Diplomatul a punctat sprijinul financiar de care poate beneficiar acum Republica Moldova.

Este regretabil dacă există aceste declarații, care pun ajutorul sincer oferit de Uniunea Europeană într-o lumină negativă. UE, cu echipa Europei, ceea ce înseamnă și instituțiile și țările membre, au pus în funcțiune mecanismele și au venit cu ajutor concret. Din toate părțile vine acest ajutor. La început, ca primă reacție s-a oferit un pachet de 30 de milioane de euro pentru șase țări din parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova. Mai departe, s-a oferit pachet de 100 de milioane de euro, tot pentru țările PaE, pentru susținerea IMM-urilor ca să aibă acces la credite și după asta vine 700 de milioane  pentru IMM-uri și firme ca să se poată credita în condiții mai ușoare. Împreună cu asta, numai pentru R. Moldova s-a format un pachete de 87 de milioane de euro, din proiecte deja existente sau planificate care deja au oferit mai multe loturi de asistență. Într-un efort următor, deja ne uitam la economia locală și cum o putem susține. Și ultimul anunț este asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro pentru contracararea acestei crize. (…) Uniunea Europeană este cel mai puternic susținător al Republicii Moldova. UE stă aici în susținerea oamenilor din Republica Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău