Șansa de a încheia pandemia anul acesta riscă să fie irosită, atenționează șeful OMS

  • 14 Februarie 2022 19:26
Șansa de a încheia pandemia anul acesta riscă să fie irosită, atenționează șeful OMS

Posibilitatea ca pandemia COVID-19 să fie pusă sub control până la sfârșitul acestui an există, dar lumea ''riscă tot mai mult să o irosească'' din cauza percepției greșite date de cazurile ușoare de boală și a ratei reduse a vaccinării în multe țări care creează condiții favorabile apariției unor noi variante ale coronavirusului, a avertizat luni directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit agenției EFE, citate de Agerpres.

Numărul ridicat de cazuri ușoare de boală în țările cu rate ridicate de vaccinare ''impulsionează ideea falsă că pandemia s-a terminat'', a atenționat Tedros la o reuniune internațională pe tema COVID-19.

Acestei idei i se adaugă situații foarte diferite în țări unde nivelurile vaccinării și testării sunt încă foarte joase, ''ceea ce creează condiții ideale pentru apariția unor noi variante ale coronavirusului'', a explicat el.

Tedros a amintit în acest comtext că 116 țări riscă să nu atingă obiectivul global de vaccinare anti-COVID-19 a 70% din populație până la jumătatea anului în curs. El a cerut comunității internaționale, în special statelor dezvoltate, să doneze anul acesta 16 miliarde de dolari pentru ''Acceleratorul ACT'', programul prin care OMS și alte organizații susțin distribuirea de vaccinuri, tratamente, teste și alte instrumente împotriva COVID-19.

Directorul general al OMS a cerut și măsuri pentru ca țările în dezvoltare să beneficieze mai mult de vaccinurile ARN mesager (precum Pfizer și Moderna), care s-au dovedit în mod special eficiente în combaterea COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău