Sandro Gozi: Donald Tusk ar trebui înlăturat din postul de președinte al Consiliului European

  • 25 Noiembrie 2016 08:50
Sandro Gozi: Donald Tusk ar trebui înlăturat din postul de președinte al Consiliului European

Donald Tusk ar trebui înlăturat din postul de președinte al Consiliului European dacă partidele de centru-dreapta care îl susțin vor insista ca unul dintre aliații lor să preia președinția Parlamentului European, a declarat, subsecretarul de stat pentru afaceri europene al Italiei, Sandro Gozi, potrivit Agerpres.

Reacția vine în contextul anunțului făcut de actualul președinte al legislativului UE, social-democratul Martin Schulz, care a declarat, joi, că renunță la funcție pentru a se reimplica în viața politică din Germania.

Conform unei înțelegeri încheiate după scrutinul europarlamentar din 2014 între principalele două grupuri europarlamentare —Partidul Popular European și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni — socialiștii ar trebui să cedeze popularilor președinția Parlamentului la jumătatea legislaturii, adică în ianuarie 2017.

În 2014, liderii statelor UE l-au desemnat pe conservatorul polonez Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European, în timp ce italianca Federica Mogherini, reprezentantă a social-democraților, a devenit șefa diplomației UE.

În același an, conservatorul luxemburgez Jean-Claude Juncker a devenit președintele Comisiei Europene, întrucât partidele care formează PPE au obținut cele mai multe mandate în Parlamentul European în urma alegerilor europene din 2014.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău