Sancțiunile pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate vor fi înăsprite

  • 24 Ianuarie 2018 15:12
Sancțiunile pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate vor fi înăsprite

Autoritățile intenționează să înăsprească sancțiunile pentru șoferii care urcă băuți la volan. Printre propuneri se numără retragerea permisului de conducere pe viață, obligația de a susține repetat examenul de șoferie după suspendarea carnetului, precum și munca în folosul comunității.

Subiectul a fost dezbătut în cadrul unei mese rotunde organizate de Ministerul Justiției și Inspectoratul Național de Probațiune.

În prezent, la evidența Serviciului de Probațiune se află peste 2 mii de șoferi care au fost privați de dreptul de a conduce, fiind depistați în stare de ebrietate la volan. În grupul de risc se află persoanele cu vârste cuprinse între 21 și 40 de ani. În plus, mulți dintre șoferii cu carnet suspendat, după ce au fost prinși băuți la volan, nu respectă această restricție, după cum a subliniat directorul-adjunct al

Inspectoratului Național de Probațiune, Ghenadie Ceban:

„Noi ducem o evidență a acestor persoane, dar totuși, aceste persoane recidivează, comit și alte infracțiuni. Nu înseamnă că aceste persoane nu urcă la volan și nu sunt prinși ulterior de Inspectoratul de Patrulare, deși sunt privați de dreptul de a conduce mijlocul de transport. De exemplu, în România, dacă o persoană este prinsă a treia oară beată la volan, este privată totalmente de dreptul de a conduce un mijloc de transport, pe viață”.

279 de persoane își ispășesc în prezent pedeapsa cu închisoarea pentru că au condus în stare de ebrietate. Dintre acestea, 81 de șoferi au fost condamnați pentru că au săvârșit infracțiunea repetat, de 2 sau mai multe ori. Cu toate acestea, pedeapsa cu închisoare este prea dură pentru această abatere, consideră Ion Rusu, șef de direcție la Departamentul Instituții Penitenciare.

„Pedeapsa cu închisoarea pentru conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate o considerăm noi prea aspră. Se condamnă pentru o perioadă scurtă, de 6 luni – un an, și execută pedeapsa cu închisoare împreună cu infractori care au comis omoruri ori infracțiuni deosebit de grave”, spune Ion Rusu.

Practica altor țări arată că este necesară, totuși, înăsprirea pedepselor, dar și diversificarea lor, pentru a preveni recidiva și pentru siguranța în trafic, a subliniat reprezentanta Ministerului Justiției, Cristina Melnic:

De exemplu, în SUA se confiscă mijlocul de transport, alcoolul nu doar că nu urmează să fie servit de către șofer, dar nici de pasagerii care se află în automobil. Va fi pedepsit în Marea Britanie chiar și șoferul care doarme în automobil în stare de ebrietate. Vedem că statele deja s-au confruntat cu o multitudine de probleme de genul șofatului în stare de ebrietate și săvârșirea infracțiunilor în stare de ebrietate.

Anul trecut, în martie, au intrat în vigoare noi amenzi pentru încălcările admise în trafic. Astfel, pentru conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate, amenda se ridică până la 25 de mii de lei, iar în cazuri cu urmări grave – până la 50 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău