Sancțiunile pe care le riscă un șofer implicat în accident rutier, avocat

  • 09 Februarie 2021 14:08
Sancțiunile pe care le riscă un șofer implicat în accident rutier, avocat

jCea mai aspră pedeapsă pentru un șofer implicat într-un accident rutier, cu daune fizice aduse victimei, este închisoare de până la zece ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Aceasta, în cazul în care în urma accidentului rutier a survenit decesul a două sau mai multe persoane. În aceste circumstanțe, legea prevede închisoare de la șase la zece ani. Faptele descrise sunt sancționate mai aspru dacă sunt săvârșite în stare de ebrietate.

Avocatul Andrei Berescu, membru al Biroului Asociat de Avocați „Protecția Drepturilor Omului”, solicitat de IPN, precizează că, în cazul vătămărilor ușoare, dacă vinovăția șoferului este constatată, Codul Contravențional prevede amendă de la 24 la 30 de unități convenționale, cu aplicarea a șase puncte de penalizare. În cazul vătămărilor medii, potrivit Codului Penal, șoferul poate fi amendat cu până la 650 de unități convenționale, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la doi ani. În cazul vătămărilor grave sau decesului persoanei, șoferul vinovat riscă închisoare de la trei la șapte ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

În cazul unui accident rutier, este alertată poliția și, dacă victimele necesită îngrijiri medicale, serviciul de ambulanță. „Răspunderea penală sau contravențională survine în dependență de gravitatea accidentului rutier, vătămările corporale suportate de victimele accidentului rutier sau deteriorările cauzate automobilelor implicate în accident”, a menționat avocatul.

Părăsirea locului accidentului rutier, atunci când este vorba de o acțiune condamnabilă penal, este sancționată cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unități convenționale, muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore sau închisoare până la doi ani. Dacă este cazul unei acțiuni condamnabile contravențional, părăsirea locului accidentului rutier este sancționată cu amendă de până la 100 de unități convenționale, privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la doi ani, muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore sau arest contravențional pe un termen de până la 15 zile.

„Șoferul poate fi declarat nevinovat prin sentința de achitare a instanței judecătorești sau ordonanța organului de urmărire penală privind încetarea și scoaterea de sub urmărire penală (în cazul răspunderii penale) sau prin hotărârea instanței judecătorești privind declararea nulității procesului verbal contravențional (în cazul răspunderii contravenționale)”, a explicat Andrei Berescu. Avocatul a îndemnat participanții la traficul rutier să manifeste calm, vigilență și responsabilitate și să acționeze în conformitate cu legislația în vigoare.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău