Sancțiuni: Orban acuză UE că ''trage'' indirect asupra Ungariei

  • 23 Octombrie 2022 18:30
Sancțiuni: Orban acuză UE că ''trage'' indirect asupra Ungariei

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a acuzat duminică Bruxellesul că "trage" indirect asupra Ungariei prin seria sa de sancțiuni împotriva Rusiei, calificate de Budapesta drept "bombă" asupra economiei, potrivit France Presse.

"Să nu ne facem griji pentru cei care trag asupra Ungariei ascunși în umbră, de undeva din turnurile de pază de la Bruxelles", a declarat el într-un discurs rostit la Zalaegerszeg (vest), cu ocazia sărbătorii naționale de comemorare a revoltei din Ungaria împotriva URSS în 1956.

"Ei vor sfârși acolo unde au sfârșit și predecesorii lor", a adăugat Orban, prezicând Uniunii Europene o soartă similară celei a blocului sovietic, care s-a prăbușit între 1989 și 1991.

Acest discurs este un ecou al lansării la jumătatea lunii octombrie a unei "consultări naționale" cu privire la sancțiunile europene împotriva Moscovei, pe care Viktor Orban nu încetează să le blameze chiar dacă a votat pentru ele alături de partenerii săi europeni, transmite Agerpres.

În capitală și în restul țării, postere au fost afișate cu un mesaj flancat de o rachetă:" Sancțiunile Bruxellesului ne ruinează!"

"Război la porțile noastre, criză financiară și încetinire economică în UE, invazie a migranților în sud, trebuie să facem față unor probleme multiple", a declarat premierul ungar duminică, asigurând că "guvernul său puternic și unit" va depăși această încercare.

De la începutul conflictului în Ucraina, Ungaria - puternic dependentă de importurile de hidrocarburi rusești - a avut grijă să păstreze relații bune cu Kremlinul pentru a continua să primească gaze și petrol.

În același timp, Budapesta a refuzat să acorde un ajutor militar Kievului, criticând totodată strategia Bruxellesului în această privință.

Viktor Orban nu și-a reunit susținătorii în 23 octombrie la Budapesta, spre deosebire de ultimii ani, în contextul în care profesorii și studenții au anunțat acolo o manifestație de amploare.

După ani de revendicări salariale rămase fără rezultat, profesorii din Ungaria, plătiți între 170.000 de forinți (410 euro) și 396.000 de forinți (950 de euro) pe lună, și-au înăsprit tonul, furioși din cauza adoptării în februarie a unui decret care restrânge drastic dreptul la greva.

De la începutul anului școlar, zeci de mii de cadre didactice din Ungaria au ieșit deja în stradă în repetate rânduri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău