Sancțiuni la Moldsilva

  • 25 Aprilie 2016 19:09
Sancțiuni la Moldsilva

Un volum de aproape 17 mii de metri steri de lemn tăiat ilegal, în valoare de peste 10 milioane de lei, a fost depistat în urma unui control efectuat la ocolurile silvice de Agenția ”Moldsilva”.

Ca urmare, au fost sancționați aproape 500 de lucrători, iar unii au fost concediați. Directorul agenției ”Moldsilva”, Ion Cebanu a mai anunțat că a inițiat o serie de schimbări în sectorul silvic, pentru a preveni tăierile ilegale de pădure și pentru a optimiza rețeaua de ocoluri silvice și numărul personalului angajat.

Din peste 300 de mii de metri steri de lemn tăiat, aproape 17 mii au fost depistate ca fiind defrișate ilegal. Acest volum a reușit să fie luat în evidență de ”Moldsilva”, astfel încât prejudiciul a fost minimalizat, după cum a menționat directorul întreprinderii, Ion Cebanu.

”În volum bănesc, asta ar însemna peste 10 milioane de lei. De la sud, la nord – peste tot – am depistat volume de masă lemnoasă diferite, de la 100 la 200 de metri steri, în funcție de ocolul silvic, de gospodarul care stă în frunte acolo. Au fost sancționați 476 de lucrători, până la eliberarea din funcție”, a declarat Ion Cebanu.

Volumul tăierilor ilegale se ridică anual la un milion de metri steri, potrivit estimărilor efectuate de societate civilă din domeniul mediului, după cum afirmă președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste, Vladimir Garaba. Cea mai mare problemă în sectorul silvic este corupția, astfel încât sunt necesare măsuri de contracarare a acesteia, prin demiterea funcționarilor compromiși și angajarea unor profesioniști, a menționat Vladimir Garaba.

”Volumul tăierilor ilicite a atins proporții catastrofale, e vorba, poate, de un milion de metri steri pe an. Noi avem problema veche – tot sistemul ”Moldsilva” este corupt. Decenii la rând, angajarea, începând de la postul cel mai mic de pădurar și până sus, se făcea cu o taxă bine stabilită. Acest sistem nu este ușor să-l distrugi într-o singură lună sau într-un singur an”, a declarat Vladimir Garaba.

Directorul Agenției ”Moldsilva” a mai anunțat că urmează să fie concediați o parte dintre pădurari, începând cu cei compromiși, iar cele 21 de ocoluri silvice existente urmează să fie comasate în unul singur. De asemenea, a fost elaborat un proiect privind trasabilitatea  masei lemnoase, care va putea fi urmărită online, de la recoltare până la destinatar și au fost interzise tăierile complete din parcelele din pădurile naturale.

Amintim că Guvernul a adoptat recent o hotărâre prin care a interzis exportul de masă lemnoasă din Republica Moldova ca măsură de prevenire a defrișărilor ilegale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău