Sănătos informațional | Viața cu diabet. „Insulina este ca adrenalina. Porți în buzunar o bombă și dacă nu știi să te comporți cu ea, riști să o faci să explodeze”

  • 02 Octombrie 2019 09:03
Sănătos informațional | Viața cu diabet. „Insulina este ca adrenalina. Porți în buzunar o bombă și dacă nu știi să te comporți cu ea, riști să o faci să explodeze”

Viața cu diabet. „Insulina este ca adrenalina. Porți în buzunar o bombă și dacă nu știi să te comporți cu ea, riști să o faci să explodeze”. Ce înseamnă să „te înțelegi” cu insulina pe care trebuie să o administreze zilnic un pacient cu diabet, dependent de ea? E ca și cum ai îmbrățișa-o și ea te-ar accepta așa cum ești, cu părți bune și proaste. Terapia cu insulină înseamnă tratament de substituție.

Îi administrezi organismului ceea ce nu-i ajunge, pentru că pancreasul nu mai produce insulină, iar glucoza nu mai poate ajunge la celulă ca să-i dea organismului vigoare, putere. Pacienții dependenți de insulină trebuie să și-o administreze zilnic, uneori și de câteva ori. De fapt, insulina îi ține în viață, dar le dă și mai bătăi de cap, pentru că e medicamentul care provoacă foarte multe reacții adverse.

Sunt doar câteva crâmpeie din explicațiile pe care ni le-a dat Veronica Volcov, președintele Asociației Tinerilor cu Diabet DIA în podcastul „Sănătos Informațional” despre ce înseamnă viața unui om cu diabet, dependent de insulină. Am discutat cu ea în contextul scandalului provocat de punerea pe piață a unui biosimilar STRIM, în care pacienții nu au încredere că administrându-l, viața lor nu se va schimba spre rău.

Ne-a interesat să înțelegem dacă nemulțumirea unor pacienți ține de felul în care a intrat pe piață acest medicament sau de faptul că autoritățile din sănătate au avut față de ei o abordare colectivă, pe când e nevoie de una individualizată. Răspunsurile le aflați acultând podcastul. Cei care nu reușesc să stea în fața unui computer, laptop, o pot face de pe telefonul mobil, descărcând aplicația soundcloud – pe android sau itunes – pentru utilizatorii de iphone. 

 

Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.

Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
10
Sun
11
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău