Sănătos informațional | Sarcina în adolescență, mituri și stereotipuri. „Cu cât e mai strașnică fata, cu atât mai protejat trebuie să fii”
-
23 Octombrie 2019 13:50
Pe mamele de fete le poți auzi adesea spunând „Numai să nu te măriți devreme” sau „Ai grijă cu cine te întâlnești și ce faci”, „Ia seama, nu cumva să-mi vii cu burta la gură”. Mai rar vei auzi vorbindu-le fetelor sau băieților cum să se protejeze de o sarcină nedorită, ce este și cum te pregătești de ciclul menstrual, cum își pot construi o relație sănătoasă cu partenerul/partenera sau ce metode de contracepție există.
Discuțiile pe aceste teme sunt încă tabu atât pentru multe dintre familiile din Moldova, cât și pentru școală sau comunitate. Adesea, despre ele se vorbește deja când adolescentul stă față în față cu situația și când puține lucruri mai pot fi schimbate.
O cercetare calitativă realizată anul acesta în Moldova scoate în evidență o serie de mituri, stereotipuri, preconcepții și multă ignoranță în ceea ce privește educația sexuală a adolescenților, tinerilor. Despre ele am discutat cu invitata mea Tatiana Cotelnic-Harea, manager de program la Centrul PAS, unul dintre autorii studiului „sarcina în adolescență”.
Notă: Cercetarea calitativă „Sarcina în adolescență” în Republica Moldova a fost realizată de Compania Sociologică „CBS RESEARCH” și Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), în parteneriat și cu suportul financiar al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA). Organizația s-a angajat, în cadrul programului de țară 2018-2022, să susțină Guvernul Republicii Moldova în reducerea cu o treime a sarcinilor neplanificate în rândul adolescenților până în 2022.
Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.
Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.