Sănătos informațional | În R.Moldova, mulți care suferă de maladii incurabile mor în condiții inumane. „E complicat să vezi copii muribunzi. Nu am văzut niciunul alergând pe coridoarele hospice-ului”

  • 23 Octombrie 2019 14:50
0%
00:00:00
00:00:00

În R.Moldova, cei mai mulți dintre oamenii care suferă de maladii incurabile mor în condiții inumane, deși statul și-a asumat să le asigure un final de viață decent. Se întâmplă la fel atât cu adulții, cât și cu copiii. De ce? Pentru că în această țară stăm bine pe hârtie, la nivel de legislație, dar – prost la capitolul aplicare practică. La fel e și cu serviciile paliative de care au nevoie oamenii fără șanse la viață. Noțiunea însăși e percepută confuz.

Se crede că de asemenea îngrijiri au nevoie în mare parte pacienții cu cancer în stadii terminale. La fel, medicii de familie se tem să prescrie opioide acestor bolnavi, deși au dreptul. În spitalele publice din raioane nu veți găsi o secție amenajată conform regulilor îngrijirilor paliative, ci doar paturi împrăștiate prin diverse secții, adesea pentru bolnavi acuți sau cronici, iar hospice-urile sunt prea puține ca să poată face față nevoilor pacienților.

Nu avem suficiente cadre pregătite să muncească cu acești bolnavi și nici suficientă finanțare, iar medicii de familie, mulți dintre ei, consideră că autoritatea în sănătate a greșit atunci când a decis să pună pe umerii lor și grija acestor bolnavi. Lista neajunsurilor practice poate continua. Ea, de fapt, se regăsește într-un studiu amplu privind „implementarea de către Moldova a prevederilor rezoluției OMS pentru consolidarea îngrijirilor paliative ca o componentă a tratamentelor integrate pe parcursul vieții”, realizat de juriștii în drepturile omului de la Avocatul Poporului. Cu autoarele acestui studiu, Elena Cernăuțeanu și Svetlana Rusu am discutat în cel de-al 26-lea episod al podcastului „Sănătătos Informațional”. Pe lângă întrebările legate de studiu, le-am întrebat în primul rând cum au reușit moral să facă față acestei provocări, care a durat aproape jumătate de an.

Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.

Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău