Sănătos informațional | De ce ne lipsește cultura spălatului pe dinți și când începem să ne periem dantura
-
17 Mai 2019 11:30
Astăzi demontăm mituri despre spălatul pe dinți. Deși stomatologii ne recomandă să ne spălăm dinții măcar de două ori pe zi, dimineața și seara, în Moldova secolului 21 încă se mai crede că dantura are proprietatea să se curețe de la sine, consumând fructe și legume sau spălând-o cu bicarbonat de sodiu și suc de lămâie sau cu chiar cu sare.
Tot în Moldova secolului 21 se mai crede că dinții trebuie spălați abia după ce cad cei de lapte. Cel puțin așa arată un studiu care a analizat cunoștințele, atitudinile și practicile părinților la acest subiect, în care autorul a constatat că la țară, de exemplu, doar puțin peste 20 la sută dintre părinți știu că periajul dentar începe din momentul apariției primului dinte. Situația este un pic mai bună în orașe, unde 45 la sută dintre părinți cunosc acest lucru. Mai grav este că peste 70% dintre copiii preșcolari nu se spală deloc pe dinți. În plus, dacă nu știați, folosirea suzetei în exces deformează dantura, iar cariile la micuți nu apar doar din cauză că mănâncă bomboane. Când ar trebui să începem să ne îngrijim dinții, de ce sucurile, chiar și fără zahăr, e bine să le consumăm în prima parte a zilei și de ce ar trebui să bem apă după ce am mâncat produse dulci. I-am adresat aceste și alte întrebări Irinei Fusu, chirurg oro-maxilo-facial, specializată în stomatologie pediatrică, în podcastul „Sănătos Informațional”, realizat de Redacția Sănătate INFO în parteneriat cu Radio Chișinău.
Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.
Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.