Sănătos informațional | Cum percep moldovenii sănătatea lor și ce cred despre serviciile medicale prestate de instituțiile medicale din țară

  • 20 Iunie 2019 08:44
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău a fost lansat, de curând, primul barometru de sănătate al populației în care a fost studiată percepția oamenilor față de serviciile medicale prestate. În linii generale, părerea oamenilor despre felul în care funcționează serviciile de sănătate și cele medicale sunt pozitive.

La fel, intervievații spun, în marea lor majoritate, că starea lor de sănătate este bună și chiar foarte bună. Cel puțin așa răspund mai mult de 35% dintre intervievați, iar aproape jumătate afirmă că starea lor de sănătate este satisfăcătoare. Luate mai îngust însă, studiul constată că o parte semnificativă dintre respondenți – 30,3% și 33% - consideră că situația în sistemul de sănătate s-a înrăutățit sau a rămas neschimbată în ultimii cinci ani.

Aproape aceeași atitudine oamenii o au și față de reformele care se petrec în domeniu.  Aproximativ 67% dintre respondenți au spus că acestea stagnează sau se mișcă într-o direcție greșită. La capitolul cunoașterea drepturilor de asigurat, intervievații au menționat, în proporție de peste 70% că își cunosc drepturile și obligațiile, însă mai bine de jumătate dintre aceștia (53,1%) nu știu că pot beneficia de asistență medicală primară și de urgență, indiferent dacă sunt sau nu angajați.

Cum poate fi explicat pozitivismul oamenilor, în condițiile în care aproape zilnic vedem sau citim știri care arată o cu totul altă realitate a sistemului de sănătate și cel medical din țară. Am abordat subiectul cu Stela Bivol, director al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, în cadrul unui nou episod al podcastului „Sănătos Informațional”, pe care îl puteți asculta aici. La fel, podcastul „Sănătos Informațional” poate fi ascultat în fiecare miercuri și sâmbătă, la ora 10.00, pe frecvențele Radio Chișinău, iar ulterior poate fi găsit și pe pagina web radiochisinau.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău