Samantha Cristoforetti va fi prima astronaută europeană care va prelua comanda Stației Spațiale Internaționale

  • 29 Mai 2021 11:50
Samantha Cristoforetti va fi prima astronaută europeană care va prelua comanda Stației Spațiale Internaționale

Italianca Samantha Cristoforetti va deveni prima astronaută europeană care va prelua comanda Stației Spațiale Internaționale (ISS), în cadrul unei misiuni programate în anul 2022, a anunțat Agenția Spațială Europeană (ESA) prin intermediul unui comunicat publicat vineri, informează AFP.

În vârstă de 44 de ani, Samantha Cristoforetti, fost pilot de avioane de luptă, este prima femeie din Italia care a devenit astronaut. Ea va zbura în 2022 spre Stația Spațială Internațională alături de doi astronauți de la NASA, Kjell Lindgren și Bob Hines, în urma unei lansări care va avea loc din statul american Florida.

Aceasta va fi cea de-a doua misiune la bordul ISS pentru Samantha Cristoforetti, care a deținut la un moment dat recordul pentru cel mai îndelungat sejur în spațiu stabilit de o femeie în cadrul unei singure misiuni. Ea a petrecut 199 de zile pe orbita Terrei, în 2014 și 2015.

Va fi pentru a cincea oară când comanda ISS va fi încredințată unei femei și pentru prima dată unei astronaute din Europa, potrivit ESA. Prima femeie care a primit titulatura de comandant al ISS a fost americanca Peggy Whitson în 2007, urmată de astronaute care proveneau tot de la NASA - Sunita Williams în 2012, ea însăși în 2017 și Shannon Walker în 2021. 

Josef Aschbacher, directorul general al ESA, consideră că numirea astronautei italiene în această funcție reprezintă "o sursă de inspirație pentru o întreagă generație de candidați care s-au înscris pentru a se alătura corpului de astronauți ai ESA", conform comunicatului publicat vineri.

ESA a lansat la sfârșitul lunii martie o campanie de recrutare pentru viitoarea sa promoție de astronauți. Samantha Cristoforetti face parte din promoția anului 2009, la fel ca francezul Thomas Pesquet. Aflat în prezent la bordul ISS, astronautul francez va prelua comanda stației spre finalul misiunii sale actuale.

Desemnarea unui comandant de bord al ISS este luată prin consens de un consiliu alcătuit din reprezentanți ai celor cinci agenții spațiale care dețin statutul de partener al ISS (NASA din Statele Unite, Roscosmos din Federația Rusă, JAXA din Japonia, CSA din Canada și ESA).

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău