Săli pline la ediția a opta a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

  • 27 Septembrie 2022 10:34
Săli pline la ediția a opta a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

Publicul din Chișinău a umplut sălile de cinema la proiecțiile din cadrul ediției a opta a Zilelor Filmului Românesc (ZFR), care a avut loc în perioada 22-25 septembrie în cinematografele Cineplex-Loteanu și Odeon.

Peliculele din secțiunea FILME NOI au făcut săli pline în fiecare seară, iar publicul a participat în număr mare și la sesiunile de întrebări și răspunsuri. Cele șapte filme recente incluse în program au fost “Metronom”, de Alexandru Belc, “Crai nou”, de Alina Grigore, “Imaculat”, de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, “Miracol”, de Bogdan George Apetri, “Marocco”, de Emanuel Pârvu, “Balaur”, de Octav Chelaru, și “Om Câine”, de Ștefan Constantinescu.

Spectatorii au putut sta de vorbă cu invitații acestei secțiuni: actorul și regizorul Emanuel Pârvu, regizorii Alexandru Belc, Octav Chelaru și Monica Stan, producătoarea Gabriela Suciu și directorul de imagine Adrian Pădurețu.

De un mare succes s-au bucurat și proiecțiile și discuțiile din cadrul secțiunii FOCUS, care i-a fost dedicată lui Dorel Vișan. Marele actor s-a întâlnit cu publicul după proiecțiile cu filmele “Senatorul melcilor” (1995) și “Iacob” (1988), ambele realizate de Mircea Daneliuc, și “O lacrimă de fată” (1982), regizat de Iosif Demian.

Secțiunea RETRO i-a adus un omagiu regizoarei Malvina Urșianu, prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: “Trecătoarele iubiri” (1974) și “Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980), care au fost introduse de criticul de film Magda Mihăilescu.

Copiii au umplut la rândul lor până la refuz sala de cinema la proiecția care le-a fost dedicată, cu filmul “Străjerii Deltei” (2021), de Liviu Mărghidan.

La fel ca anul trecut, Zilele Filmului Românesc vor merge pe parcursul lunii octombrie, în fiecare weekend, și în alte cinci orașe din Republica Moldova – Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecția de la Chișinău.

Prima oprire va fi la Bălți, unde evenimentul se va desfășura în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, la Teatrul Național “Vasile Alecsandri”. În cele trei zile, publicul va putea să vadă, în proiecții cu intrare liberă, peliculele “Crai nou” (2021), de Alina Grigore, “Marocco” (2021), de Emanuel Pârvu, “Senatorul melcilor” (1995), de Mircea Daneliuc, “Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980), de Malvina Urșianu, și filmul pentru copii “Străjerii Deltei” (2021), de Liviu Mărghidan.

Zilele Filmului Românesc sunt un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producție ROVA FILM din România.

Evenimentul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaștilor din România.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău