Șalaru anunță o plângere penală împotriva lui Dodon, pentru că a lipsit Armata de 12,7 milioane USD din partea SUA

  • 07 August 2017 13:13
Șalaru anunță o plângere penală împotriva lui Dodon, pentru că a lipsit Armata de 12,7 milioane USD din partea SUA

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, anunță că va depune o plângere penală împotriva președintelui Igor Dodon, pentru acțiuni care vizează subminarea sistemului de apărare națională a Republicii Moldova.

El afirmă că, datorită lui Igor Dodon, Armata Națională a pierdut 12,7 milioane de dolari care urma să-i primească pentru reforme prin intermediul programului Foreign Military Financing (Finanțarea Militară Străină – n.red.), din partea Statelor Unite.

Motivul pentru care partenerii americani au suspendat finanțarea este refuzul autorităților moldovenești de a permite participarea soldaților Armatei Naționale la aplicațiile și exercițiile militare regionale, precizează Anatol Șalaru pe pagina sa de Facebook.

El consideră că vina o poartă, în egală măsură, și viceministrul Gheorghe Galbura, un apropiat al liderului PL Mihai Ghimpu, potrivit lui Șalaru, care nu ar fi trimis militarii la aplicațiile regionale din dorința de a fi confirmat de Igor Dodon în funcția de Ministru al Apărării.

„Trimiterea militarilor moldoveni la aplicațiile regionale se putea face fără a solicita avizul lui Igor Dodon pentru că programul acestor participări fusese avizat de mine și președintele Nicolae Timofti încă de la finalul anului 2016, tocmai pentru a nu-i permite lui Dodon să blocheze aceste participări”, mai scrie Anatol Șalaru.

Gheorghe Galbura nu a reacționat, deocamdată la aceste acuzații.

El a demisionat din funcția de viceministru la Apărare la sfârșitul lunii mai, conformându-se astfel deciziei PL de a părăsi coaliția de guvernare și de a se retrage în opoziție

Amintim că Anatol Șalaru a fost demis din funcția de ministru al Apărării la finele anului trecut, după ce Mihai Ghimpu a anunțat că-i retrage susținerea politică. Anterior, Șalaru i-a cerut lui Ghimpu să se retragă de la șefia PL. Din cauza divergențelor dintre președintele Igor Dodon și coaliția de guvernare, un nou ministru așa și nu a fost numit, interimatul funcției fiind exercitat până la demisie de Gheorghe Galbura. În iunie, Anatol Șalaru a devenit președinte executiv al Partidului Unității Naționale, înființat prin modificarea denumirii partidului „Dreapta”, fondat de Ana Guțu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău