Salariu de 250 de euro pentru preoții din Republica Moldova care trec la Mitropolia Basarabiei

  • 11 Martie 19:10
Salariu de 250 de euro pentru preoții din Republica Moldova care trec la Mitropolia Basarabiei

Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României, a aprobat finanțarea a 200 de posturi clericale și 30 neclericale, pentru Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova.

Într-un mesaj de mulțumire al Mitropolitului Petru, publicat pe pagina Mitropoliei Basarabiei se menționează că „aprobarea este văzută ca un gest de recunoaștere a eforturilor și contribuției aduse de clericii care au aderat sau intenționează să adere la Biserica Ortodoxă Română din Basarabia”.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că numărul de 230 este maxim și că salariile se vor aloca „în funcție de numărul preoților care sunt la Mitropolia Basarabiei, ca nimeni să nu fie lipsit de contribuție salarială. Până la numărul de 230 de posturi sunt disponibile și se vor aloca în funcție de dosarele pe care noi le vom avea. Nu vor exista posturi vacante. Ele vor fi disponibile până la numărul de 230. Noi nu acoperim acest număr în momentul de față. Avem vreo 60 de cereri. Dar, în continuare, pe parcursul anului, cei care vor adera la Mitropolia Basarabiei, putem ajunge la limita de 200 de posturi (de preoți, n.r.) pentru anul acesta”, a precizat Constantin Olariu.

Cele 200 de posturi clericale se referă la preoți, iar cele 30 de posturi neclericale – la lucrători din cadrul episcopiilor și cântăreți bisericești.

Constantin Olariu a precizat că salariul brut unui preot din cadrul Mitropoliei Basarabiei este de 549 de euro, din care sunt oprite taxele pe venit, pentru fondul de pensii și pentru asigurarea de sănătate, astfel că salariul net ajunge la 250 de euro. El a mai subliniat că toți preoții din cadrul Mitropoliei Basarabiei primesc asemenea salarii, fiind vorba de un număr aproximativ de 250 de persoane.

Continuarea articolului pe Ziarul de Gardă

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău