Salariile mici și instabilitatea economică din R.Moldova cauzează migrația constantă a moldovenilor
-
06 Martie 2019 18:50
Zeci de mii de cetățeni emigrează anual din Republica Moldova. Conform ultimelor date statistice, care sunt aproximative, peste 360 mii de moldoveni se află peste hotarele țării. Experții atenționează că oamenii pleacă din cauza instabilității economice și această tendință se va menține atâta timp cât salariile din Republica Moldova, care sunt printre cele mai mici din Europa, nu vor crește până la nivelul care să le asigura un trai decent.
„Moldovenii continuă să plece peste hotare în căutarea unui salariu, care să le asigure minimumul pentru existență, acest lucru l-am constatat realizând și un sondaj în fața unei ambasade din Chișinău. Oamenii pe care i-am intervievat aici ne-au spus că vor să plece, deoarece nu văd perspectiva aici, în țara lor, iar lucrul pe care îl vor presta în țările unde vor să emigreze, va fi mai jos de studiile și calificarea pe care o dețin.”
Deși conform ultimelor date statistice, în anul 2018 s-a observat o creștere a numărului populației economic active, această creștere se datorează lucrărilor de sezon în agricultură și nu creșterii în ramura economiei, care ar putea favoriza într-o măsură stoparea emigrației, explică reprezentanta Biroului de Statistică, Elena Vutcarău, șefa secției Statistica pieței muncii:
„În anii precedenți ocuparea cetățenilor în agricultură a fost 25, 26 procente, iar în anul 2018 se atestă o creștere, aceasta fiind de peste 30 procente. Presupun că aceasta e din cauza că anul a fost bun. Dacă datele statistice ar demonstra o creștere a ocupării în industrie, aceasta ar fi un factor pozitiv, pentru că economia țării o ridică industria, poate serviciile într-o oarecare măsură. Dar nu agricultura”.
Țările Europei se mențin în topul destinațiilor cetățenilor moldoveni care pleacă din țară în căutarea unui loc de muncă, dar unii aleg ultimul timp și destinații mai exotice, cum ar fi Coreea, susține demograful Valeriu Sainsus, doctor în economie. Deși partea pozitivă a emigrației sunt remitențele, pe baza cărora Republica Moldova subzistă deja timp de câteva decenii, partea proastă e că pleacă din țară oamenii cu experiență și doar unul din 10, conform studiilor, se întoarce în țară, explică profesorul Valeriu Sainsus:
„Migrația în exterior nu este altceva decât o urmare a instabilității pieței muncii. Considerentul salariilor presează populația spre intenția de a migra. Asta este principala explicație de ce valul acesta de migrație durează până în prezent de aproape 30 de ani. Noi din migrație am supraviețuit. Din 4, 2 familii primesc remitențe de peste hotare…”.
Potrivit specialiștilor în demografie, în anul 2018, mai puțini moldoveni au emigrat spre Est, una din explicații fiind devalorizarea rublei rusești.