Sala din Chișinău în care în 1918 s-a votat Unirea, ar putea fi renovată cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău

  • 10 Aprilie 2023 16:40
Sala din Chișinău în care în 1918 s-a votat Unirea, ar putea fi renovată cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău

Sala în care acum 105 ani Sfatul Țării vota Unirea Basarabiei cu România, din incinta clădirii Academiei de Muzică, Teatru și Ate Plastice ar putea fi renovată cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău. Inițiativa ar urma să fie supusă votului în Consiliul Local, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, primarul municipiului, Constantin Toma, potrivit căruia ar fi necesare aproximativ 50 de mii de euro.

„Nu este posibil ca o asemenea clădire, și o asemenea sala să existe într-o astfel de stare deplorabilă. Acolo s-a întâmplat un act istoric pentru poporul român. Sper ca în maxim două luni să avem aprobările și banii pentru a-i putea dona Academiei pentru această acțiune foarte importantă, așa încât poate la anul, când se vor împlini 106 ani de la Unire să ne ținem simpozionul într-o sală reabilitată”, Constantin Toma.

Buzău este localitatea unde s-a născut Alexandru Marghiloman, premierul României în mandatul căruia a avut loc Marea Unire de la 1918, a menționat Constantin Toma. Potrivit oficialului, sprijinul financiar pentru reabilitarea Sălii Unirii comportă și o încărcătură simbolică, la fel ca și sprijinul pentru cele două busturi ale unor artizani ai Unirii, dezvelite la 27 martie curent, în centrul orașului Ialoveni:

”A fost o bucurie pentru mine ca primar al Municipiului Buzău, împreună cu Consiliul Raional Ialoveni, cu care suntem înfrățiți și în urma inițiativei deputatului de la Chișinău, Petru Frunze, să construim un grup statuar care să îi aducă din nou împreună pe cei doi mari artizani ai Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț și Alexandru Marghiloman”.

Tot în Ialoveni, Primăria Municipiului Buzău a sprijinit, de asemenea, cu 100 de mii de euro, extinderea Muzeului ”Petru Costin”. În același timp a finanțat construcția falezei din fața Cetății lui Ștefan cel Mare de la Soroca.

În aceste vremuri complexe și amenințări la securitatea Rep. Moldova, ReUnirea reprezintă cea mai scurtă și sigură cale de integrare europeană, susține Constantin Toma:

”Cel mai bun drum este de unire imediată, și aveți acces și la Uniunea Europeană și la NATO. Sper ca și populația și politicienii de pe ambele maluri ale Prutului să înțeleagă acest lucru”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău